SUA şi Polonia lansează un centru pentru combaterea dezinformării ruseşti

Sigla Departamentului de Stat din Washington, 11 mai 2018. (Mandel Ngan/AFP via Getty Images)
Ella Kietlinska
13.06.2024

Statele Unite şi Polonia au început o operaţiune internaţională la 10 iunie în capitala poloneză, menită să ajute Ucraina să contracareze dezinformarea rusă.

Trimisul special al Departamentului de Stat al SUA, James Rubin, responsabil cu combaterea dezinformării, şi plenipotenţiarul ministrului polonez de Externe Tomasz Chłoń, însărcinat cu acelaşi mandat, au înfiinţat un nou grup de comunicare cu Ucraina pentru a contracara dezinformarea rusă cu privire la Ucraina, potrivit unei declaraţii a Ministerului polonez al Afacerilor Externe.

Grupul, care şi-a început activitatea la 11 iunie, include reprezentanţi din 12 ţări, inclusiv membri NATO: Canada, Franţa, Germania, Finlanda, Suedia, Italia, Lituania, Letonia, Polonia, Slovenia, Statele Unite şi Statele Unite, precum şi Ucraina, a precizat ministerul.

Departamentul de Stat al SUA a acuzat Kremlinul că se foloseşte de minciuni şi manipulează informaţiile pentru a-şi justifica invazia în Ucraina, pentru a-şi "ascunde obiectivele de război" şi pentru a submina solidaritatea cu Ucraina.

Rubin a subliniat, de asemenea, importanţa războiului informaţional, deoarece dezinformarea rusă este susţinută de China, potrivit PolskieRadio24.pl. El a spus că practic China repetă fiecare argument al diplomaţiei ruse legate de războiul din Ucraina în spaţiul informaţional.

"Provocarea în războiul informaţional nu este doar să ştim ce fac ruşii, ci şi să ne dăm seama care sunt cele mai bune modalităţi de a-i combate", a declarat Rubin reporterilor la Ambasada SUA din Varşovia.

El a spus că ideea iniţiativei a venit din partea Statelor Unite, dar că aceasta este îmbrăţişată cu entuziasm de Polonia, al cărei guvern este îngrijorat de daunele pe care dezinformarea le poate provoca democraţiilor.

Din ce în ce mai mult, oficialii polonezi spun că Polonia, care se învecinează cu Ucraina, este, de asemenea, o ţintă a sabotajelor şi a altor măsuri de perturbare din partea serviciilor secrete ruseşti.

Rubin, care conduce Centrul de Angajament Global al Departamentului de Stat al SUA, a declarat că Varşovia a fost o locaţie logică pentru Grupul de Comunicaţii pentru Ucraina, având în vedere numeroşii oficiali care au trecut prin capitala poloneză pentru a intra şi a ieşi din Ucraina în timpul războiului.

Global Engagement Center este o agenţie însărcinată cu expunerea şi contracararea propagandei şi dezinformării provenite din statele străine, care vizează subminarea sau influenţarea Statelor Unite, a aliaţilor acestora şi a naţiunilor partenere, potrivit site-ului agenţiei.

Polonia, membră a NATO, a fost un centru pentru armele occidentale trimise în Ucraina. De asemenea, găzduieşte mulţi ucraineni care au fugit de invazia Rusiei, care a început în februarie 2022.

Acord privind dezinformarea

La 10 iunie, Rubin şi Chłoń au semnat, de asemenea, un memorandum de înţelegere privind cooperarea dintre Statele Unite şi Polonia în combaterea manipulării informaţiilor de către ţări străine, potrivit unei declaraţii a Departamentului de Stat al SUA.

Cooperarea se va baza pe o schemă prezentată de Departamentul de Stat în ianuarie şi aprobată deja de alte 17 ţări din Europa, Asia, Africa şi America de Nord, se arată în declaraţie.

Potrivit Departamentului de Stat, contracararea manipulării străine a informaţiilor necesită ca semnatarii săi să adopte o abordare mai activă decât tactica "monitorizează şi raportează". Ţările care o aprobă ar trebui să adopte măsuri pentru a proteja libertatea de exprimare, să protejeze "grupurile marginalizate", să asigure transparenţa în ceea ce priveşte proprietatea media şi să protejeze alegerile de influenţele străine, a precizat departamentul.

De asemenea, ţările ar trebui să dedice o instituţie guvernamentală pentru a coordona lupta împotriva dezinformării la nivel naţional şi să participe la eforturile internaţionale, a recomandat departamentul.

Societatea civilă, mass-media independentă şi mediul academic ar trebui să fie implicate în iniţiativele guvernamentale de combatere a manipulării informaţiilor, a mai spus departamentul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor