SUA, Marea Britanie şi Canada acuză Rusia de complot pentru influenţarea alegerilor din Moldova

Maia Sandu, la Conferinţa privind bugetul Uniunii Europene, de la Bruxelles (presedinte.md)
Redacţia
14.06.2024

Statele Unite, Marea Britanie şi Canada au acuzat joi Rusia că a pus la cale un complot menit să influenţeze rezultatul alegerilor prezidenţiale din octombrie din Republica Moldova şi să incite la proteste în cazul în care un candidat pro-Moscova ar pierde.

Potrivit Reuters, Rusia lucrează pentru a exacerba tensiunile societale şi pentru a alimenta percepţii negative asupra Occidentului şi a echipei în exerciţiu a preşedintelui prooccidental al Republicii Moldova, Maia Sandu, prin dezinformare şi propagandă online, au afirmat cele trei state occidentale într-o declaraţie emisă de Departamentul de Stat de la Washington.

"Facem acest pas pentru a-i avertiza pe partenerii şi aliaţii noştri democratici că actorii ruşi desfăşoară un complot pentru a influenţa rezultatele alegerilor prezidenţiale din toamna anului 2024 din Republica Moldova", au spus ei.

Complotul, au spus ei, face parte din încercările mai largi ale Moscovei de a submina alegerile democratice pentru a "asigura rezultate favorabile Kremlinului".

Ameninţarea este deosebit de relevantă în acest an, în condiţiile în care sute de milioane de alegători din Europa şi America de Nord votează în cadrul alegerilor naţionale, regionale şi locale, se arată în declaraţie.

Ambasada Rusiei la Washington nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii.

Premierul moldovean Dorin Recean a declarat pe platforma de socializare X că este recunoscător pentru sprijinul celor trei aliaţi şi a promis că "încercările Kremlinului de a submina suveranitatea noastră şi de a incita la tulburări nu vor avea succes".

Moldova a condamnat cu înverşunare invazia Rusiei în Ucraina vecină, a acuzat Moscova că a pus la cale răsturnarea guvernului moldovean şi a expulzat diplomaţi ruşi.

Rusia, au declarat aliaţii, susţine candidaţii prezidenţiali din Moldova, iar actori pro-Rusia neidentificaţi "folosesc în mod activ dezinformarea şi propaganda online, pe calea undelor şi pe străzi pentru a-şi promova obiectivele".

Aceşti actori alimentează criticile la adresa lui Sandu şi a Partidului său "Acţiune şi Solidaritate" pentru a incita electoratul la proteste şi intenţionează să răspândească minciuni despre caracterul preşedintei şi despre "presupusele nereguli electorale".

Aliaţii au emis declaraţia la o zi după ce Statele Unite au impus sancţiuni împotriva Evgheniei Guţul, guvernatorul pro-rus al regiunii moldoveneşti Găgăuzia.

Guţul se confruntă cu acuzaţii penale de canalizare a fondurilor din Rusia pentru a finanţa Partidul Şor, acum interzis, înfiinţat de Ilan Şor, un om de afaceri pro-Rusia în exil, condamnat pentru fraudă în Moldova.

Ea neagă acuzaţiile pe care le consideră a fi "inventate".

În timpul unei vizite a secretarului de stat american Antony Blinken la Chişinău luna trecută, Maia Sandu a acuzat Kremlinul că foloseşte grupurile criminale din Găgăuzia pentru a aduce bani ruşi pentru a finanţa activităţi de destabilizare şi încercări de "mituire a alegerilor".

În declaraţia comună, aliaţii au declarat că împărtăşesc îngrijorarea lui Sandu că Kremlinul foloseşte grupuri criminale pentru a finanţa activităţi politice. Interferenţa politică a Moscovei, au spus ei, datează de ani de zile, şi au citat ca exemplu "sprijinul direct" pe care angajaţii reţelei media ruseşti RT, finanţată de stat, l-au oferit lui Şor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor