SUA investighează cazul de dopaj al înotătorilor chinezi

(Rio2016.com)
Redacţia
06.07.2024

Directorul executiv al World Aquatics, Brent Nowicki, a fost citat de guvernul Statelor Unite pentru a depune mărturie în cadrul unei anchete privind modul în care 23 de înotători chinezi au evitat pedeapsa după ce au fost depistaţi pozitiv la testele pentru medicamente interzise cu câteva săptămâni înainte de Jocurile Olimpice de la Tokyo.

În luna mai, o comisie a Camerei Reprezentanţilor din SUA a solicitat Departamentului american de Justiţie (DOJ) să lanseze anchete înainte de Jocurile Olimpice de la Paris din acest an în cazul de dopaj care a zguduit lumea sportului.

Agenţia Mondială Antidoping (WADA) a fost tot mai criticată şi presată să ofere răspunsuri cu privire la modul în care acei înotători, dintre care unii au continuat să câştige medalii de aur la Tokyo, au scăpat de pedeapsă.

"World Aquatics poate confirma că directorul său executiv, Brent Nowicki, a primit o citaţie ca martor din partea guvernului Statelor Unite", a precizat World Aquatics într-o declaraţie pentru Reuters.

"El lucrează pentru a programa o întâlnire cu guvernul, care, după toate probabilităţile, va evita necesitatea de a depune mărturie în faţa unui Mare Juriu".

La rândul său, într-o declaraţie transmisă vineri către Reuters, FBI a afirmat că nu poate confirma sau infirma nicio anchetă.

WADA a declarat că este la curent cu ancheta, dar că nu a fost contactată de forţele de ordine şi şi-a apărat din nou modul de gestionare a cazului.

"WADA a revizuit dosarul înotătorului chinez cu diligenţă, s-a consultat cu experţi ştiinţifici şi juridici şi, în cele din urmă, a stabilit că nu era în măsură să conteste scenariul contaminării, astfel încât un apel nu era justificat", a transmis WADA într-o declaraţie.

Ziarul american The New York Times a relatat în aprilie că cei 23 de înotători chinezi au fost testaţi pozitiv pentru trimetazidină (TMZ), un medicament care creşte fluxul sanguin către inimă şi este utilizat pentru tratarea anginei.

Înotătorii au fost exoneraţi de o anchetă chineză care a declarat că au fost expuşi din greşeală la medicament prin contaminare.

O anchetă independentă a procurorului elveţian Eric Cottier privind gestionarea cazului de către WADA ar putea fi publicată chiar săptămâna viitoare.

Orice investigaţie a DOJ ar intra sub incidenţa legii Rodchenkov Act, adoptată în 2020, care extinde jurisdicţia de aplicare a legii americane la orice competiţie sportivă internaţională care implică sportivi americani sau care au legături financiare cu Statele Unite.

Numită după Grigory Rodchenkov, un fost şef al laboratorului rus antidoping care a devenit denunţător şi a contribuit la demascarea dopajului finanţat de statul rus, legea incriminează schemele de dopaj menite să influenţeze evenimentele sportive şi permite procurorilor americani să solicite pedepse cu închisoarea de până la 10 ani şi amenzi de până la 1 milion de dolari.

La începutul acestui an, Eric Lira a devenit prima persoană inculpată în baza legii Rodchenkov, texanul pledând vinovat şi fiind condamnat la trei luni de închisoare pentru implicarea sa în furnizarea de medicamente interzise pentru îmbunătăţirea performanţelor sportivilor înainte de Jocurile Olimpice de la Tokyo din 2020.

În timp ce Travis Tygart, şeful Agenţiei Antidoping a Statelor Unite (USADA), a lăudat Legea Rodchenkov ca fiind o schimbare în lupta împotriva dopajului în sport, WADA şi-a exprimat îngrijorarea că aceasta a destabilizat efortul global antidoping.

"Rapoartele publice cu privire la această anchetă validează îngrijorările exprimate pe larg de comunitatea internaţională cu privire la adoptarea Legii Rodchenkov, prin care Statele Unite intenţionează să exercite o jurisdicţie penală extrateritorială asupra participanţilor la sistemul global antidoping", a spus WADA.

O anchetă ar putea provoca, de asemenea, fricţiuni între Comitetul Internaţional Olimpic (CIO) şi autorităţile sportive americane, în contextul în care Jocurile Olimpice de vară din 2028 se vor desfăşura la Los Angeles, iar oraşul Salt Lake City este pe cale să fie confirmat ca gazdă a Jocurilor de iarnă din 2034.

CIO a înfiinţat WADA în 1999 şi este cel mai mare contribuitor financiar al acesteia, acoperind 50% din costurile anuale de funcţionare.

Imaginile cu membrii FIFA, organismul mondial de conducere a fotbalului, arestaţi în urma unor acuzaţii de corupţie în SUA la ieşirea dintr-un hotel din Zurich în 2015 rămân proaspete şi nu reprezintă o scenă pe care CIO ar dori să o vadă repetată cu membrii săi.

Fostul membru al CIO din Canada, Dick Pound, care a contribuit la înfiinţarea WADA şi a fost primul său preşedinte, a declarat că SUA a încercat tactici similare în jurul scandalului olimpic din 2002 de la Salt Lake City, încercând să îl citeze pe preşedintele de atunci, Juan Antonio Samaranch, fără succes.

"În urmă cu doi ani, ei (SUA) erau într-o stare de furie autoindusă din cauza situaţiei din Rusia şi au ameninţat că îşi vor opri contribuţiile, iar acum sunt supăraţi pe China", a declarat Pound. "Cred că pericolul este că SUA se transformă în propriul lor fel de stat ticălos.

"Nu înţeleg jocul final pe care USADA îl are în minte. Este vorba despre desfiinţarea sistemului internaţional construit cu grijă şi întoarcerea la vestul sălbatic, unde fiecare are propriile reguli şi nu există supraveghere. Pur şi simplu nu are sens".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor