SUA ia în considerare achiziţionarea de arme pentru Ucraina folosind active ruseşti îngheţate
Guvernul SUA ia în considerare achiziţionarea de arme americane pentru Ucraina cu bani primiţi din activele ruseşti îngheţate, a declarat vineri, pentru Fox News, Keith Kellogg, emisarul de pace al preşedintelui american Donald Trump pentru Ucraina şi Rusia.
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat, pe 6 ianuarie, într-un interviu acordat lui Lex Fridman, că i-a propus lui Trump ca Ucraina să cumpere arme americane cu active ruseşti îngheţate, adăugând că aceasta ar putea fi "una dintre garanţiile de securitate" căutate de ucraineni, potrivit Kyiv Independent.
Totuşi, Zelenski nu a precizat care a fost reacţia lui Trump.
Această abordare poate face parte dintr-o soluţie cuprinzătoare care va sprijini Ucraina în războiul său împotriva Rusiei şi va consolida industria americană de apărare, a spus Kellogg.
Ideea de a direcţiona activele ruseşti către nevoile de apărare ale Ucrainei rămâne "pe masă", a adăugat Kellogg. "Am vorbit despre acest lucru în mod repetat - utilizarea activelor ruseşti îngheţate pentru a face acest lucru, pentru a cumpăra arme americane".
"Aceasta este o piesă a puzzle-ului care trebuie discutată şi care va fi pe masa discuţiilor cu preşedintele. Dar nu este piesa care va rezolva problema. Totuşi, este un punct interesant şi merită discutat", a continuat oficialul american.
În timp ce ţările occidentale au îngheţat active ruseşti în valoare de 300 de miliarde USD, ele pot accesa doar veniturile anuale generate de aceste fonduri, aproximativ 3,2 miliarde de dolari. Aceste profituri vor susţine un împrumut de 50 de miliarde de dolari acordat Kievului, în timp ce marea majoritate a activelor sunt îngheţate în ţările europene.
Uniunea Europeană a plătit recent 3 miliarde de euro (3,09 miliarde de dolari) Ucrainei, ca parte a iniţiativei de împrumut a G7 în valoare de de 50 de miliarde de dolari. Contribuţia UE de 20 de miliarde de euro (20,6 miliarde de dolari) la acest program este finanţată parţial din veniturile provenite din activele ruseşti îngheţate.
Statele Unite au contribuit, de asemenea, cu 20 de miliarde de dolari la asistenţa sub formă de împrumuturi, ceea ce demonstrează un efort occidental concertat de a sprijini financiar Ucraina, valorificând în acelaşi timp activele ruseşti.