SUA, despre atacurile israeliene din Liban: Presiunea militară poate permite diplomaţia, dar prezintă riscuri
Reacţionând duminică la bombardamentele intense ale Israelului în Liban, guvernul Statelor Unite a declarat că presiunea militară poate facilita diplomaţia, dar poate duce şi la calcule greşite, transmite Reuters.
Atacurile aeriene israeliene au lovit suburbiile sudice ale Beirutului în cursul nopţii şi la începutul zilei de duminică, în timp ce zeci de persoane au fost ucise separat în Gaza, când armata israeliană a lansat o nouă incursiune în nord.
Regiunea a fost tensionată în aşteptarea răspunsului Israelului la un atac cu rachete din partea Iranului săptămâna trecută, pe care Teheranul l-a efectuat ca represalii pentru escaladările Israelului în Liban. Atacul iranian nu a ucis în cele din urmă pe nimeni în Israel, iar Washingtonul l-a calificat drept ineficient.
„Presiunea militară poate permite uneori diplomaţia. Desigur, presiunea militară poate duce, de asemenea, la erori de calcul. Ea poate duce la consecinţe neintenţionate”, a declarat un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA într-un comunicat trimis prin e-mail.
Ministrul Apărării Yoav Gallant a declarat că Israelul îşi coordonează răspunsul faţă de Iran cu Statele Unite, dar va lua propriile decizii independente.
„Totul este pe masă”, a menţionat Gallant.
Statele Unite au declarat că sprijină Israelul care urmăreşte ţinte extremiste în Liban, cum ar fi militanţii Hezbollah susţinuţi de Iran, dar nu doresc să fie vizaţi civili sau infrastructură civilă.
„Suntem în discuţii cu Israelul cu privire la toţi aceşti factori acum. Am fost clari şi consecvenţi că o escaladare suplimentară nu este în interesul nimănui. Fiecare victimă civilă este una în plus”, a adăugat purtătorul de cuvânt.
Condamnarea ocazională de către Washington a aliatului Israel cu privire la numărul victimelor civile din Gaza şi Liban a fost de cele mai multe ori verbală, fără nicio schimbare substanţială de politică, chiar dacă în Statele Unite au avut loc luni întregi de proteste care au cerut un embargo asupra armelor.
Obiectivul Washingtonului este de a ajunge la o încetare a focului în Liban pentru a oferi spaţiu pentru diplomaţie, a adăugat Departamentul de Stat.
La sfârşitul lunii septembrie, Statele Unite şi Franţa au prezentat o propunere de încetare a focului de 21 de zile pentru graniţa dintre Israel şi Liban. Washingtonul şi aliaţii săi şi-au exprimat, de asemenea, sprijinul pentru o încetare a focului în Gaza. Cu toate acestea, eforturile pe ambele fronturi au eşuat până în prezent.
De atunci, Israelul vizează Hezbollah şi şi-a intensificat campania militară în Liban, care în ultimele zile a ucis sute de persoane, a rănit mii şi a strămutat peste un milion de oameni.
Preşedintele francez Emmanuel Macron a declarat la sfârşitul săptămânii că livrările de arme către Israel ar trebui să fie oprite. Israelul a declarat că un astfel de pas va servi scopurilor Iranului.
Nu s-a ajuns la un acord de încetare a focului în Gaza între Israel şi gruparea islamistă palestiniană Hamas din cauza lacunelor în schimburile de ostatici israelieni şi prizonieri palestinieni, precum şi din cauza cererii Israelului de a-şi menţine prezenţa într-un coridor la marginea de sud a Fâşiei Gaza, la graniţa cu Egiptul.
Cea mai recentă vărsare de sânge în conflictul israeliano-palestinian vechi de zeci de ani a fost declanşată la 7 octombrie 2023, când Hamas a atacat Israelul, ucigând 1.200 de persoane şi luând aproximativ 250 de ostatici, potrivit cifrelor israeliene.
Atacul militar ulterior al Israelului asupra enclavei guvernate de Hamas a ucis aproape 42.000 de palestinieni, potrivit ministerului local al Sănătăţii, în timp ce a strămutat aproape întreaga populaţie de 2,3 milioane, provocând o criză a foametei şi conducând la acuzaţii de genocid la Curtea Mondială, pe care Israelul le neagă.