SUA critică “hărţuirea” de către Rusia a transporturilor maritime în Marea Azov

O navă rusească de debarcare, din clasa Proiect 117 “Alligator”.
O navă rusească de debarcare, din clasa Proiect 117 “Alligator”. (Captură Imagine)

SUA a condamnat “hărţuirea” de către Rusia a transporturilor maritime internaţionale în Marea Azov şi în Strâmtoarea Kerci, susţinând că acesta este un alt exemplu al încercărilor Moscovei de a destabiliza Ucraina.

Departamentul de Stat al SUA a acuzat Rusia, joi, de hărţuirea a sute de nave comerciale începând cu luna aprilie prin limitarea mărimii navelor care pot trece prin Strâmtoarea Kerci, singura cale de a ajunge din Marea Neagră în apele teritoriale ale Ucrainei din Marea Azov, potrivit RFE/RL.

“Acţiunile Rusiei de a obstrucţiona tranzitul maritim sunt exemple clare ale campaniei continue de subminare şi destabilizare a Ucrainei, precum şi de sfidare a normelor internaţionale”, a precizat Departamentul de Stat.

“Cerem Rusiei să pună capăt hărţuirii transporturilor maritime internaţionale în Marea Azov şi în Strâmtoarea Kerci”, a susţinut Departamentul într-o declaraţie.

În declaraţie se mai arată că SUA continuă să susţină suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei, inclusiv apele sale teritoriale.

În 2016, Rusia a lansat proiectul Podul Crimeean în valoare de 3,7 miliarde de dolari pentru a crea o legătură între peninsula ucraineană Crimeea, pe care a ocupat-o ilegal în 2014, şi sudul Rusiei, prin Strâmtoarea Kerci.

Mişcarea a fost condamnată internaţional şi a dus la aplicarea de sancţiuni de către Kiev şi guverne occidentale împotriva Rusiei.

La mijlocul lunii mai, după finalizarea podului, Rusia aparent a mutat în Marea Azov un anumit număr de nave, inclusiv nave de luptă din Flota Caspică, invocând necesitatea intensificării securităţii în zona noului pod.

De atunci, Rusia a reţinut peste 148 de nave comerciale ucrainene şi străine şi a interogat membrii echipajelor, au declarat presei oficiali ucraineni, autorităţi portuare, experţi şi companii locale de transport.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe