Studiu şocant: Germania şi Italia importă aur brazilian de calitate îndoielnică, din zone de minerit ilegal

Lingouri de aur (THOMAS COEX / AFP / Getty Images)
Redacţia
14.08.2024

Toate importurile de aur brazilian realizate de Germania şi 71% dintre cele efectuate de Italia provin din zone ale Amazonului unde mineritul ilegal este răspândit, a declarat marţi un think tank, făcând apel la un control european sporit, transmite Reuters.

Un studiu realizat de Instituto Escolhas din Sao Paulo, pe baza datelor guvernamentale, a arătat că toate cele 1,3 tone de aur importate de Germania din Brazilia în 2023 provin din statul Amazonas. Italia a importat 356 kg de aur brazilian anul trecut, dintre care 254 kg din statele Pará şi Sao Paulo, conform raportului intitulat „Aurul riscant al Europei”.

Mineritul aurifer sălbatic, cunoscut sub numele de garimpo în portugheză, a luat amploare în Amazonas şi Pará în ultimii ani, după ce fostul preşedinte de extremă-dreapta Jair Bolsonaro a relaxat controalele de mediu şi a încurajat dezvoltarea în pădurea tropicală amazoniană, ceea ce a dus la creşterea defrişărilor.

Statul Sao Paulo nu produce aur, dar este principalul centru de vânzări şi export al metalului preţios, în special al celui de origine juridică neclară.

Uniunea Europeană are reguli stricte pentru a limita vânzarea de minereuri de origine dubioasă sau ilicită, dar procesul de Due diligence (procesul de evaluare a stării actuale a activelor unei companii ţintă înainte de achiziţie sau de o decizie de investiţie - n.tr.) prezintă multe unghiuri moarte, a declarat Larissa Rodrigues, director de cercetare la Instituto Escolhas, într-un interviu.

„Nu poate spune că are o politică de achiziţii responsabile. Companiile europene care cumpără aurul habar nu au unde a fost extras şi cine l-a vândut comercianţilor pentru export”, a spus Rodrigues.

Aproximativ 94% din aurul brazilian importat de Germania şi Italia, principalii cumpărători din UE, are origini dubioase, ajungând printr-un lanţ de intermediari de la sute de prospecţiuni aurifere din Amazon, a precizat Rodrigues.

Mai mult de jumătate din cele 68 de tone de aur exportate de Brazilia anul trecut au origini suspecte, care nu pot fi urmărite, în ciuda măsurilor luate de actualul guvern pentru a stopa vânzările ilegale de aur, a declarat organizaţia non-profit Instituto Escolhas.

Canada este principalul cumpărător de aur brazilian, care este exportat de companii din mine autorizate, la fel ca în cazul celui de-al treilea mare importator, Regatul Unit, a precizat think tank-ul.

Cu toate acestea, importurile de aur brazilian de către Elveţia, al doilea cel mai mare cumpărător, includ lingouri provenite din exploatări miniere sălbatice, a declarat Rodrigues. O mare parte din acesta ajunge în UE, care obţine 70% din aurul său de la elveţieni.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor