Studiu: 71% dintre elevii din România au fost martori sau victime ale bullying-ului la ore sau în drum spre şcoală

(Getty Images)

Aproximativ 71% dintre elevi au fost martori sau victime ale violenţei în timpul orelor, în timpul pauzelor sau în drumul spre şcoală, arată un studiu recent al Fundaţiei World Vision România. Totodată, potrivit celui mai recent raport al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, ţara noastră ocupă locul 3 în clasamentul celor 42 de ţări europene în care a fost investigat fenomenul de bullying, relatează site-ul educatieprivata.ro.

Potrivit sursei citate, acest fenomen se manifestă prin comportamente agresive verbale sau fizice asupra copiilor, cu intenţia de a-i supăra, a-i intimida sau de a le provoca teamă, iar în majoritatea cazurilor agresorii sunt alţi copii, de aceeaşi vârstă sau mai mari.

În ceea ce priveşte cauzele acestui bullying, ele variază de la abuzuri din familie până la acte de violenţă la care copiii sunt martori sau victime.

“Pentru mine bullying-ul reprezintă un act de violenţă fizică, psihică sau verbală. Pentru cei mai mulţi adolescenţi şcoala este un mediu pentru descărcarea de frustrări. Asemenea probleme apar şi din cauza unui dezechilibru în familie. Familiile în care există violenţă sunt un mediu optim pentru formarea unui mic agresor. O astfel de situaţie am întâlnit în şcoala mea atunci când doi colegi de clasă din medii total diferite au început o dispută din cauza jignirilor pe care şi le adresau. Din fericire, acest conflict nu a degenerat datorită intervenţiei colegilor şi a domnilor profesori. Astfel de situaţii sunt din ce în ce mai des întâlnite în ziua de astăzi, iar acest lucru nu poate fi decât unul îngrijorător”, a declarat Mara, o elevă dintr-un sat din judeţul Vaslui.

De asemenea, o altă formă de bullying tot mai răspândită în prezent este aşa zisul “cyberbullying”. Acest fenomen se desfăşoară prin intermediul canalelor digitale şi poate avea efecte negative semnificative asupra victimelor din punct de vedere psihologic. Agresorii care folosesc mediul digital intimidează, umilesc sau ameninţă, folosind mesaje, fotografii sau răspândirea unor zvonuri mincinoase.

În vederea stopării acestor abuzuri, Fundaţia World Vision România a lansat campania “Dă cu love, nu cu hate”, prin intermediul căreia peste 16.300 de copii cu vârste cuprinse între 2 şi 18 ani, din 42 de comunităţi rurale din judeţele Cluj, Iaşi, Vaslui şi Ialomiţa, vor fi învăţaţi cum ar putea să gestioneze fenomenele de bullying şi cyberbullying.

“E important ca încă de la cele mai fragede vârste copiii să fie informaţi cu privire la existenţa fenomenelor de bullying şi cyberbullying şi să ştie cum să se protejeze, dar şi cum să evite să ajungă chiar ei agresorii. În cadrul campaniei, alături de partenerii noştri, îi vom informa pe copii ce au de făcut în cazul în care trec prin prin astfel de experienţe ori sunt martori. De asemenea, vom avea sesiuni de informare şi pentru părinţi, pentru ca aceştia să ştie cum îşi pot susţine copiii, cum pot fi alături de ei, asigurându-se că dacă sunt supuşi unor astfel de tratamente din partea colegilor vor şti cui să ceară ajutorul”, a susţinut Mihaela Nabăr, directorul executiv al Fundaţiei World Vision România.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne