Streinu Cercel, propunere pentru oprirea pandemiei: Toată lumea să stea acasă între şase şi zece săptămâni

Streinu Cercel
Streinu Cercel (Epoch Times România)

Directorul Institutului de Boli infecţioase „Matei Balş” a declarat la Antena 3 că unul dintre scenariile luate în calcul în criza coronavirusului este acela că, în următorul an, 80% din populaţia de 19 milioane de locuitori a României ar urma să fie infectată.

Cercel a mai opinat că „vârful” epidemiei va fi după Paşte, când familiile se vor strânge pentru petrecerea de sărbători şi i-a sfătuit pe români să nu facă asta, pentru a-i proteja pe vârstnici cărora infecţia COVID 19 le poate fi fatală, relatează Edupedu.ro.

Medicul mai explică şi faptul că cea mai bună metodă de a opri sau de a diminua răspândirea coronavirusului ar fi „un stop joc”, o oprire a întregii economii şi toată lumea să stea acasă timp de minimum 6 săptămâni, sau maximum 10.

Nu în ultimul rând, Cercel a anticipat patru luni grele.

"Noi am avut o intrare masivă de concetăţeni români care au venit pe relaţia Italia, şi lucrul ăsta s-a văzut. Practic ce vedem în momentul de faţă, în cazurile de contact, majoritatea este pe această relaţie. Din analizele pe care le-am făcut, şi avem inclusiv evaluarea colegilor de la Facultatea de Matematică a Universităţii Bucureşti, arată cât se poate de clar că pe un interval de 19 zile vorbim de trei clustere diferite. Un cluster Italia, cel mai important, un alt cluster este cluster-ul israelian şi al treilea, care vine puternic din spate, este cel spaniol. Şi nici nu trebuie să fii foarte savant ca să-ţi dai seama că avem un „pool” important de concetăţeni care trăiesc în Spania şi care s-au repatriat în ultima lună de zile. Toţi aceşti concetăţeni aduc cu ei, o parte, evident nu toţi, o parte aduc virusul. Dacă ne uităm pe monitorizarea pe care am făcut-o noi pe partea de Vest a României, este evident faptul că cei care au fost în carantină, şi s-a dovedit ulterior că au fost pozitivi cu acest coronavirus, au venit pe această relaţie. Mai facem şi alte calcule care sunt statistice şi ştiţi că există un indicator care arată cam care ar fi rata de atac. În momentul de faţă se vorbeşte despre rata de atac de 2,5-3. Să spunem că nu o luăm pe aia de 3, şi o luăm pe aia de 2,5 şi dacă mai luăm în calcul faptul că circa într-un an, un an şi jumătate circulaţia virusului în populaţie ar trebui să ajungă undeva la 80% din populaţie, şi luăm în calcul 19 milioane de oameni, cât ar avea România, de-aici încolo calculele sunt simple şi nu încape niciun fel de dubiu.", a declarat Streinu Cercel.

Totodată, directorul de la Matei Balş a pledat pentru un "stop joc", practic ca toţi românii să stea în casă între şase şi 10 săptămâni, susţinând că ulterior lucrurile ar reveni automat şi instantaneu la normal, inclusiv în plan economic.

"Dacă dăm un stop joc la toată lumea nu se întâmplă absolut nimic. Dai un stop joc, nu se întâmplă absolut nimic. Toată lumea stă acasă, se blochează absolut tot, statul nu vrea să perceapă niciun fel de taxe, băncile îşi amână creditele şi spun „trei luni de zile nu percepem niciun fel de penalităţi”, asta este o politică de stat şi nu se întâmpla absolut nimic, dacă un stat stă de pomană - cu ghilimelele de rigoare „de pomană”- şase săptămâni sau opt săptămâni, după care viaţa îşi revine automat şi instantaneu la normal. Firmele pleacă de acolo de unde am rămas, nu se poate întâmpla absolut nimic."

Întrebat cât ar trebui să dureze acest stop joc, Adrian Streinu Cercel a răspuns: "minimum şase săptămâni, opt săptămâni ar fi ok, 10 săptămâni ar fi ideal."

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne