"Stop tăierii arborilor din pădurea Snagov" - Vlad Gheorghe, plângere contra "tăierilor ilegale din rezervaţia naturală"

Avocatul Vlad Gheorghe, de la USR.
Avocatul Vlad Gheorghe, de la USR. (Facebook)
Andrei Pricopie
24.04.2021

Europarlamentarul USR-PLUS Vlad Gheorghe a depus o plângere către Regia Naţională a Pădurilor prin care solicită suspendarea tăierii arborilor din pădurea Snagov. Deputatul european cere suspendarea tăierilor de arbori până la finalizarea unui proces aflat în derulare cu privire la suprafaţa ce aparţine de drept Rezervaţiei Naturale Complexe Snagov.

"Pădurea din Snagov e printre cele mai vechi rezervaţii din ţara noastră. Este o pădure protejată. Există documente şi o lege ce o protejează încă din 1950. Din aproximativ 1200 de hectare în 1950, în anul 2000 s-au pierdut 1000 de hectare şi au rămas doar 100 de hectare de zonă protejată. Ce se întâmplă acolo acum e o nenorocire ecologică, un jaf la drumul mare. Se fură arbori şi buşteni. Până când se lămureşte problema juridică, recunoscută atât de Romsilva cât şi de Ministerul Mediului cu privire la statutul zonei Snagov, solicit oprirea tăierilor. Dacă nu se vor opri, mergem în instanţă", a explicat Vlad Gheorghe.

Mai mult, europarlamentarul USR-PLUS a făcut o interpelare către Ocolul Silvic Snagov în care a cerut explicaţii privind motivele ce au stat la baza deciziei de a tăia cei mai vechi arbori.

"Au tăiat toţi arborii peste 120 de ani, aşa scrie în actele lor. Explicaţia e halucinantă, aceea că aşa vor face loc altor arbori să crească. Dar în jur e vorba doar de nişte boscheţi şi chiar dacă ar creşte ceva, procesul ar dura 20-50 de ani", a afirmat Vlad Gheorghe.

Europarlamentarul subliniază că pădurea Snagov este o zonă protejată, iar actele care atestă acest lucru se află atât la Academia Română, cât şi la Ministerul Mediului.

"Există documente care arată că zona trebuie protejată iar pădurea de acum trebuie extinsă să fie cât mai aproape de suprafaţa iniţială. Cât timp există această procedură prin care să se decidă dacă e zonă protejată sau nu, consider că este ilegal ca aceleaşi autorităţi să taie arborii pe care tot ei zic că vor să-i protejeze. În acest moment Romsilva rade toţi arborii care dau valoare pădurii. Îi voi opri", conchide Vlad Gheorghe.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor