Rusia, China şi Iranul se declară solidare cu regimul comunist cubanez

Proteste împotriva regimului comunist în Cuba
Proteste împotriva regimului comunist în Cuba (Getty Images)

Rusia, China şi Iranul au avertizat Statele Unite să nu intervină în Cuba, după ce regimul comunist de la Havana a fost zguduit de proteste majore pe fondul penuriei de alimente şi medicamente, dar şi a economiei precare.

După ce ministrul cubanez de Externe, Bruno Rodriguez, a denunţat „agresiunea sporită a guvernului american”, mesajul său a fost reluat de trei puteri adversare ale SUA.

La Moscova, ministrul adjunct de Externe al Rusiei, Serghei Riabkov, a avut o întrevedere cu ambasadorul cubanez Julio Garmendia Pena, marţi, în cadrul căreia „partea rusă şi-a exprimat solidaritatea cu guvernul şi poporul cubanez şi a promis un sprijin total pentru eforturile în vederea unei normalizări cât mai rapide a situaţiei”, potrivit Ministerului rus de Externe.

Moscova a fost principalul susţinător al Havanei pe vremea Uniunii Sovietice, iar relaţiile dintre Cuba şi Rusia rămân strânse, inclusiv prin intermediul Venezuelei, a cărei conducere este socialistă şi care a sprijinit în mod tradiţional insula cu petrol.

China s-a poziţionat, de asemenea, în apărarea regimului de la Havana. Purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Zhao Lijian, a declarat marţi, în cadrul unei conferinţe de presă, că „embargoul american este cauza principală a lipsei de medicamente şi energie din Cuba”.

Zhao i-a cerut lui Joe Biden să ridice sancţiunile, care au fost relaxate pentru scurt timp în timpul fostului preşedinte Barack Obama, înainte de a fi reimpuse de Donald Trump.

„China se opune cu fermitate amestecului străin în afacerile interne ale Cubei, sprijină cu fermitate progresele Cubei în lupta împotriva COVID-19, îmbunatăţirea mijloacelor de trai ale oamenilor şi susţinerea stabilităţii sociale şi sprijină ferm Cuba în explorarea unei căi de dezvoltare potrivite condiţiilor sale naţionale”, a declarat Zhao. „China este pregătită să lucreze cu Cuba şi este ferm angajată să aprofundeze relaţiile de prietenie dintre cele două ţări.”

Republica Islamică Iraniană a sărit şi ea în apărarea regimului comunist cubanez. „În această situaţie, Statele Unite sunt principalul responsabil pentru numeroasele probleme create poporului cubanez”, a declarat marţi purtătorul de cuvânt al Ministerului iranian de Externe, Saeed Khatibzadeh.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe