Stelele de mare din Pacific decimate de o epidemie misterioasă

Stea de mare.
Stea de mare. (Matt Cardy / Getty Images)

Stelele de mare mor cu miile, în special pe coasta Pacificului, iar oamenii de ştiinţă vorbesc despre posibilele efecte asupra mediului numindu-le "consecinţe îngrijorătoare".

De la coasta de est la coasta de vest a Americii asistăm la un masacru al stelelor de mare. Acestea mor cu miile din cauza unui focar de epidemie care, conform Washington Post, ucide "în mod misterios şi violent". "Membrele lor sinuoase şi colorate se contractă şi se răsucesc, se desprind de corpurile lor moarte precum cozile la şopârle. În ţesuturi li se deschid ulcere prin care le ies înafară organele interne". Oceanografii "vorbesc de consecinţe îngrijorătoare", . Pierderile cele mai mari sunt înregistrate pe coasta Pacificului, unde boala afectează mai multe specii decât orice alt atac din istoria recentă, spun biologii. O epidemie de proporţii minore a avut loc şi în Oceanul Atlantic, în Rhode Island şi Maine. Particularitatea bolii constă în răspândirea generalizată: epidemia se răspândeşte nu numai în apele calde, dar, de asemenea, şi în cele reci şi până acum a implicat şapte specii.

Rolul stelelor de mare este extrem de important: ele împiedică proliferarea midiilor, responsabile de distrugerea de porţiuni mari din pajiştile subacvatice de alge, care adăpostesc peştii mici de prădători şi protejează zonele de coastă, de inundaţii. Oamenii de ştiinţă şi experţii în ecologia şi biologia evoluţiei, au păreri diferite cu privire la potenţialul impact ecologic al epidemiei. "Este foarte probabil un impact semnificativ", a declarat John Pearse, profesor de ecologie la Universitatea din California, acesta considerând că problema trebuie identificată şi rezolvată înainte de a putea scăpa de sub controlul comunităţii ştiinţifice. Cercetătorul consideră că: "suntem doar la începutul epidemiei", iar Drew Harvell, profesor la Universitatea Cornell a avertizat că: "Acest tip de eveniment este semnalul că se schimbă ceva. Este ceva extrem, care trebuie să fie absolut remediat".