Steinmeier: Relaţiile germano-israeliene mai importante decât neînţelegerile recente

În timpul unei întâlniri cu premierul israelian, preşedintele german a evidenţiat puterea legăturilor germano-israeliene. Relaţiile dintre cele două ţări s-au tensionat din cauza unei neînţelegeri legate de un grup israelian ce se opune construirii de colonii israeliene în teritoriile palestiniene.
Preşedintele german Frank-Walter Steinmeier.
Preşedintele german Frank-Walter Steinmeier. (Sean Gallup/Getty Images)

Preşedintele german Frank-Walter Steinmeier a încercat să repare relaţiile cu premierul israelian Benjamin Netanyahu în cadrul unei întâlniri ce a avut loc duminică în Israel, punând capăt unei neînţelegeri recente provocate de decizia ministrului german de Externe Sigmar Gabriel de a se întâlni cu grupuri israeliene pentru drepturile omului care critică politica Tel Aviv-ului în teritoriile palestiniene.

La o conferinţă de presă cu Netanyahu în Ierusalim, Steinmeier a declarat că relaţiile germano-israeliene sunt suficient de puternice pentru a calma tensiunile recente.

La rândul său, premierul israelian a apreciat “parteneriatul unic” al ţării sale cu Germania, fără să menţioneze în mod direct disputa diplomatică cu Berlinul.

Neînţelegeri diplomatice

Netanyahu a amânat o întâlnire în 25 aprilie cu ministrul german de Externe, Sigmar Gabriel, după ce acesta a refuzat să suspende discuţiile cu două grupuri pentru drepturile omului care critică guvernul israelian.

Gabriel s-a întâlnit cu membrii Breaking the Silence, un grup de veterani israelieni care face cunoscute abuzurile militare comise în teritoriile palestiniene, şi cu membrii B’Tselem, un grup care lucrează pe mai multe probleme legate de drepturile omului şi se opune expansiunii coloniilor israeliene în teritoriile palestiniene.

Guvernul de dreapta al lui Netanyahu s-a plâns că astfel de grupuri pătează în mod nedrept imaginea Israelului şi oferă suport criticilor ţării. Steinmeier nu a programat întâlniri cu niciunul dintre cele două grupuri.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe