Steinmeier: Relaţiile germano-israeliene mai importante decât neînţelegerile recente

În timpul unei întâlniri cu premierul israelian, preşedintele german a evidenţiat puterea legăturilor germano-israeliene. Relaţiile dintre cele două ţări s-au tensionat din cauza unei neînţelegeri legate de un grup israelian ce se opune construirii de colonii israeliene în teritoriile palestiniene.
Preşedintele german Frank-Walter Steinmeier.
Preşedintele german Frank-Walter Steinmeier. (Sean Gallup/Getty Images)

Preşedintele german Frank-Walter Steinmeier a încercat să repare relaţiile cu premierul israelian Benjamin Netanyahu în cadrul unei întâlniri ce a avut loc duminică în Israel, punând capăt unei neînţelegeri recente provocate de decizia ministrului german de Externe Sigmar Gabriel de a se întâlni cu grupuri israeliene pentru drepturile omului care critică politica Tel Aviv-ului în teritoriile palestiniene.

La o conferinţă de presă cu Netanyahu în Ierusalim, Steinmeier a declarat că relaţiile germano-israeliene sunt suficient de puternice pentru a calma tensiunile recente.

La rândul său, premierul israelian a apreciat “parteneriatul unic” al ţării sale cu Germania, fără să menţioneze în mod direct disputa diplomatică cu Berlinul.

Neînţelegeri diplomatice

Netanyahu a amânat o întâlnire în 25 aprilie cu ministrul german de Externe, Sigmar Gabriel, după ce acesta a refuzat să suspende discuţiile cu două grupuri pentru drepturile omului care critică guvernul israelian.

Gabriel s-a întâlnit cu membrii Breaking the Silence, un grup de veterani israelieni care face cunoscute abuzurile militare comise în teritoriile palestiniene, şi cu membrii B’Tselem, un grup care lucrează pe mai multe probleme legate de drepturile omului şi se opune expansiunii coloniilor israeliene în teritoriile palestiniene.

Guvernul de dreapta al lui Netanyahu s-a plâns că astfel de grupuri pătează în mod nedrept imaginea Israelului şi oferă suport criticilor ţării. Steinmeier nu a programat întâlniri cu niciunul dintre cele două grupuri.