Steagul de luptă al Armatei Ruse, fluturat la protestul AUR din centrul Sibiului
Câteva sute de sibieni, de toate vârstele, au participat sâmbătă după-amiază la un protest organizat de partidul AUR în faţa Prefecturii din Sibiu. Manifestanţii au cerut demisia guvernului, reluarea turului II al alegerilor prezidenţiale şi au criticat partidele de la guvernare. Printre simbolurile folosite la protest s-a numărat şi un steag de luptă folosit de Armata Rusă în conflictele militare, scrie Turnul Sfatului.
Cei intervievaţi de reporterul Turnul Sfatului au declarat că au ieşit în stradă pentru a solicita reluarea turului doi al alegerilor prezidenţiale şi pentru a protesta împotriva guvernului, pe care îl acuză de corupţie şi de „vânzarea ţării”.
La marginea mulţimii, un bărbat agita cu entuziasm un steag de luptă al Armatei Rusiei, reluând scandările. Întrebat despre semnificaţia steagului, acesta a spus că vede doar chipul Mântuitorului Iisus şi nu consideră că există nicio problemă.
Aceasta nu este singura dată când la protestele AUR a fost văzut acest steag. La mitingul din 12 ianuarie din Capitală a fost văzut, de asemenea, acest steag care are o legătură cu Rusia fiind folosit de armata ţării pe frontul din Ucraina şi care a fost fluturat de ruşi la mitingurile de Ziua Victoriei.
Mai mulţi bloggeri ruşi pro-război au precizat că acest steag reprezintă lupta “sfântă” pe care ruşii o poartă în Ucraina împotriva aşa-zişilor “nazişti”, aşa cum ruşii, în frunte cu Vladimir Putin, i-au numit pe ucraineni pentru a-şi justifica crimele odioase prin necesitatea de a “denazifica” un popor.
Potrivit Defense România, site specializat în probleme militare, steagul respectiv, utilizat de la Ivan cel Groaznic până la Petru cel Mare şi în cel de-Al Doilea Război Mondial, are o simbolistică religioasă profundă. În centrul său se află o icoană a Mântuitorului, despre care tradiţia rusă spune că nu a fost creată de mâna omului. Această imagine, alături de inscripţiile religioase „IC-XC-NI-KA”, semnifică biruinţa lui Iisus Hristos şi oferă o protecţie simbolică soldaţilor ruşi.
Steagul a fost folosit inclusiv în conflictele recente ale Rusiei, cum ar fi cel din Ucraina.
Simbolul este promovat intens în spaţiul românesc în ultimii ani de asociaţia “Neamunit” şi pagina de X afiliată “Daily România”, cea mai vizibilă sursă pro AUR şi pro Călin Georgescu.