Statul român penalizat de CEDO. 14.000 de euro despăgubiri pentru un cetăţean bătut de poliţişti

Poliţişti
Poliţişti (Epoch Times România)

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a dispus ca statul român să-i plătească peste 14.000 de euro despăgubiri unui cetăţean bătut de poliţişti, a cărui plângere nu a fost investigată corespunzător, relatează Mediafax.

Reclamantul, Liviu Samachişă, este cetăţean americano-român, născut în 1956 şi locuieşte la Fălticeni. Acesta s-a plâns că a fost atacat de poliţişti, pe 31 iulie 2008, în timp ce-şi vizita un prieten la Galaţi.

Potrivit lui Samachişă, când s-a întors la maşina sa, a găsit-o înconjurată de poliţişti şi maşini de Poliţie, existând suspiciunea că autoturismul a fost implicat într-un accident soldat cu rănirea unor pietoni, a relatat el. Cetăţeanul reclamă că poliţiştii l-au imobilizat şi i-au pus cătuşe în mod violent iar pe drumul spre secţia de poliţie l-au lovit cu pumnii până a leşinat.

Eliberat în aceeaşi zi, cetăţeanul s-a prezentat la Spitalul de Urgenţă din Galaţi, unde a fost diagnosticat cu contuzie severă la nivelul toracelui şi al mandibulei, traumă cranio-cerebrală, zgârieturi şi vânătăi pe mâini, gât şi la nivelul claviculei.

Samachişă a făcut plângere împotriva poliţiştilor implicaţi, acuzându-i de manifestări violente. Procurorii au oprit însă ancheta în februarie 2009, ajungând la concluzia că poliţiştii nu se făceau vinovaţi de vreo infracţiune, pe motiv că aceştia ar fi fost nevoiţi să folosească forţa pentru a-l imobiliza pe suspect.

Concluzia procurorilor s-a bazat pe declaraţiile poliţiştilor, coroborate de cele ale unor martori oculari.

După ce şi apelul i-a fost respins Samachişă a reclamat la CEDO că reacţia violentă a poliţiştilor a fost nejustificată şi că ancheta penală a fost superficială şi ineficientă, ofiţerii care l-au atacat nefiind identificaţi.

De partea sa, şi guvernul român a susţinut la CEDO că Samachişă ar fi fost depistat de Poliţie conducând cu viteză, dar a refuzat să oprească iar când a fost finalmente oprit de poliţiştii, s-ar fi manifestat agresiv, atât verbal, cât şi fizic, şi a refuzat să se legitimeze. În aceste condiţii, ofiţerii de Poliţie au folosit forţa pentru a-l duce la secţie, au susţinut oficialii români.

CEDO a decis însă că a fost încălcat articolul 3 din Convenţia europeană a drepturilor omului, ce interzice tortura şi tratamentele inumane sau degradante şi că faptele nu au fost investigate eficient.

Liviu Samachişă va primi de la statul român 2.400 de euro, ca prejudiciu material, şi 11.700 de euro, cu titlul de prejudiciu moral, la care se adaugă 300 de euro - cheltuieli judiciare.

Reamintim că de-a lungul timpului mai mulţi cetăţeni români au reclamat abuzuri grave ale poliţiei. Unul din cele mai recente şi mediatizate cazuri este cel al jurnalistul Ştefan Mako bătut măr de poliţiştii din Centrul Vechi al Bucureştiului, pentru că a îndrăznit să îi filmeze în timp ce îl băteau pe un alt bărbat. Reporterul documenta de câteva luni procesul unui poliţist acuzat că a omorât în bătaie un parcagiu, în contextul unui val de plângeri şi anchete pentru abuzuri la Poliţia Centrului Istoric şi Secţia 10 din Bucureşti.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.