Statul pare că aleargă ca o găină fără cap după oamenii lui Georgescu. "Care a fost implicarea unei puteri străine?"

Este important ca statul român să facă un efort să treacă de la scrierea unui roman poliţist la alcătuirea unui raport comprehensiv care să ducă la clarificarea pe cale judiciară a acestor probleme, a atras atenţia profesorul de drept constituţional Ioan Stanomir, în contextul în care Parchetul aleargă după oamenii lui Călin Georgescu, dar lucrurile nu par să se concretizeze în acuzaţii serioase care să justifice decizia de anulare a alegerilor prezidenţiale.
Politologul a subliniat că trebuie să reţinem un fapt: anularea unor alegeri într-o ţară democratică este ceva fără precedent şi nu poţi, la nesfârşit, să urmăreşti aşa rocambolesc nişte personaje fără să dai nişte răspunsuri clare.
"Care a fost implicarea unei puteri străine? Care a fost implicarea Republicii Populare Chineze prin intermediul TikTok? Care este traseul politico-informaţional-organizaţional al domnului Georgescu? Are legătură domnul Georgescu cu SIE sau nu? Are legătură domnul Georgescu cu DIE sau nu? Sunt întrebări pertinente, pentru că, dacă noi dorim să avem următoarele luni clare şi calme, este nevoie ca toţi compatrioţii noştri să fie trataţi cu respect. Mi se pare un imperativ al acestui moment. Lupta trebuie să se ducă cu cei care au încercat să manipuleze aceste alegeri. Lupta politică trebuie să se ducă pentru a propune un mesaj politic care să permită şi celor care l-au sprijinit pe Călin Georgescu sau pe alţii să-şi regândească poziţia", a precizat Ioan Stanomir.
Potrivit analistului politic, practic, este vorba de gândirea unui mesaj politic, formularea unui mesaj politic, care să permită apărarea unor valori.
"Dacă noi vom acţiona exclusiv represiv, exclusiv prin intermediul Curţii Constituţionale, nu vom realiza nimic. Democraţia militantă, în orice ţară în care a funcţionat, este o soluţie care trebuie conjugată cu altele. În Germania Federală, democraţia militantă a funcţionat pentru că administraţia federală a propus un proiect de dezvoltare, iar acest proiect de dezvoltare a marginalizat partidele radicale", a punctat Ioan Stanomir.