Statul eşuat. Victime ale dramei Colectiv fac apel pentru salvarea viitorului unei tinere incendiate

(Screenshot)

Asociaţia “În numele lui Alexandru”, un ONG fondat în memoria unui tânăr care şi-a pierdut viaţa în urma tragediei din clubul „Colectiv”, a lansat o campanie umanitară pentru salvarea viitorului unei tinere în vârstă de 17 ani din judeţul Mehedinţi care a suferit arsuri severe, pe 90% din suprafaţa corpului şi arsuri pe căile respiratorii, ca urmare a unei tentative de omor prin incendiere.

Incidentul s-a petrecut în vara acestui an, mai exact pe 12 iunie. Transferată la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii “Grigore Alexandrescu” din Bucureşti, Maria a fost tratată de o echipă multidisciplinară (ATI, Chirurgie plastică, Kinetoterapie) şi a fost salvată.

Totuşi, tânăra are nevoie de recuperare medicală într-un centru de specialitate, destinat reabilitării pacienţilor cu arsuri severe, pentru o perioadă mare de timp, va avea nevoie în continuare de tratament local al leziunilor, prin multiple intervenţii - chirurgie reparatorie, compresie (echipamente compresive) şi de preparate farmaceutice nedecontate în acest moment de statul român.

“Campania ‘Viaţă nouă pentru Măriuca’ este demarată astăzi [20 noiembrie 2020 – n.r.], cu sprijinul unui grup de voluntari – activişti pentru drepturile pacienţilor, odată cu un material video realizat la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii ‘Grigore Alexandrescu’, Bucureşti de către Mihai Grecea, regizor de film, activist civic pentru drepturile pacienţilor şi supravieţuitor al incendiului Colectiv. O puteţi cunoaşte astfel pe Măriuca, beneficiara acestei campanii, alături de o parte a echipei medicale care a contribuit la salvarea sa şi de Bogdan Moleşag, psiholog, supravieţuitor al incendiului din clubul Colectiv”, a precizat Asociaţia într-un comunicat de presă.

Campania “Viaţă nouă pentru Măriuca” poate fi susţinută cu donaţii pe pagina dedicată: https://innumeleluialexandru.galantom.ro/viata-noua-pentru-mariuca

În ceea ce priveşte Asociaţia “În numele lui Alexandru”, aceasta a fost creată în memoria lui Alexandru Hogea, un tânăr de 19 ani care a murit în timpul tragediei de la “Colectiv” în 2015, şi îşi propune să ofere sprijin persoanelor aflate în situaţii vulnerabile.

“Alexandru a supravieţuit incendiului din Clubul Colectiv, a fost spitalizat într-un spital bucureştean şi transferat după 8 zile în Austria, în urma unor imense presiuni ale societăţii civile, pentru a beneficia de tratament într-un centru destinat tratării pacienţilor cu arsuri severe. Pentru Alexandru şansa transferului a venit prea târziu - în 22 noiembrie 2015 a pierdut lupta pentru viaţă.

Cinci ani mai târziu, România are 0 (zero) centre destinate tratamentului pacienţilor cu arsuri severe şi 0 (zero) centre de recuperare medicală specifică marilor arşi. Din 22 noiembrie 2015, Alexandru Hogea trăieşte doar prin sufletele celor care l-au cunoscut, fie înainte, fie după ce a părăsit această lume. În numele lui Alexandru, în memoria lui, cei care îl iubesc nu îşi doresc o comemorare cu lumânări şi flori, îşi doresc să contribuie la clădirea unei vieţi noi, la întoarcerea spre normalitate a tinerei supravieţuitoare, Maria. Vă mulţumim!”, au susţinut reprezentanţii Asociaţiei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură