Statele Unite ameninţă Coreea de Nord cu un răspuns “copleşitor” în cazul unui atac nuclear

Secretarul Apărării efectuează primul turneu internaţional în Coreea de Sud şi Japonia. Seulul a fost lovit de o criză politică majoră după ce a agreat să instaleze sistemul THAAD pentru a stăvili ameninţarea comunistă nord-coreeană
James Mattis
James Mattis (Alex Wong / Getty Images / AFP)

Orice atac nuclear din partea Coreei de Nord va declanşa un răspuns “frapant şi copleşitor”, susţine noul secretar american al Apărării în capitala Coreei de Sud, Seul, pe 3 februarie.

Mattis a fost în Seul ca parte a primului turneu internaţional al unui oficial de rang înalt al noii Administraţii americane, pe fondul creşterii preocupărilor în ceea ce priveşte direcţia politicii americane în zonă, sub noul preşedinte al Statelor Unite.

Coreea de Sud s-a bucurat de alianţa cu SUA încă din timpul Războiului coreean din 1950-53. Cu toate acestea, Trump a ameninţat în timpul campaniei sale electorale că va retrage forţele americane din Coreea de Sud şi din Japonia dacă nu îşi vor intensifica sprijinul financiar.

În jur de 28.500 de trupe americane sunt localizate în Coreea de Sud pentru a o apăra împotriva Nordului comunist şi înarmat nuclear. 47.000 sunt staţionate în Japonia.

Phenianul a continuat să “se angajeze în comportamente şi retorici ameninţătoare “, a afirmat Mattis.

Generalul James Mattis a spus că se află în Seul pentru a “sublinia priorităţile angajamentului Americii cu alianţa noastră bilaterală” şi de a face clar “angajamentul deplin” de a apăra democraţia Coreei de Sud.

Coreea de Nord a executat două teste atomice şi o serie de lansări de rachete anul trecut şi a aruncat o umbră foarte apăsătoare asupra securităţii în zonă.