Starea drumurilor din RM trezeşte nemulţumirea, inclusiv a Ministrului Transportului
"Starea drumurilor îi nemulţumeşte mult pe cetăţeni, pe mine inclusiv", a declarat, luni, ministrul Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor, Vasile Botnari, care a convocat o şedinţă cu responsabilii de reabilitarea drumurilor. Potrivit serviciului de presă al ministerului de profil, Botnari şi-a exprimat nemulţumirea în legătură cu tergiversarea lucrărilor de reabilitare a drumurilor, contractate de companii internaţionale. "Împărtăşesc preocuparea exprimată şi de premierul Iurie Leancă, cu privire la starea drumurilor şi la ritmul lent de reabilitare a acestora, în special pe segmentele unde lucrează companiile internaţionale "Toto Costruzioni Generali", în asociere cu "Taddei Spa" şi "Strabag AG", a spus ministrul. El le-a solicitat factorilor responsabili din cadrul Ministerului să monitorizeze zilnic modul în care se desfăşoară lucrările. Potrivit lui, "după atâţia ani de când nu au existat resurse, acum când s-au deschis şantiere şi au inceput lucrări, nu mai trebuie să existe scuze că nu se reuşeşte".
Ministrul şi-a avertizat subalternii, că va fi exigent în ceea ce priveşte calitatea lucrărilor şi respectare a termenelor planificate pentru finalizarea reparaţiilor segmentelor de drum. Deja, marţi, ministrul Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor, Vasile Botnari, va efectua o vizită de documentare pe sectoarele de drum pe traseul Chişinău-Soroca, unde termenele planificate pentru lucrările de reabilitare sunt depăşite, pentru a discuta direct cu cei responsabili. Pe segmentele unde lucrează companiile internaţionale Toto Costruzioni Generali, în asociere cu Taddei Spa" şi "Strabag AG'', graficul de executare este în întârziere cu 300 de zile. În cadrul ultimei şedinţe cu participarea reprezentanţilor companiilor străine vizate, Botnari a cerut ca obiectivele să fie date în exploatare cel târziu pe 1 septembrie.
De asemenea, el a atras atenţia asupra faptului că pe unele segmente de drum, lucrările executate nu corespund standardelor de calitate. "În conformitate cu prevederile contractuale, antreprenorii sunt obligaţi să înlăture deficienţele constatate şi să-şi asume toate cheltuielile, iar pentru întârziere sunt prevăzute amenzi", a subliniat ministrul. Potrivit lui Botnari, într-o situaţie mai bună se află compania din România - SC Pa&Co International, care a anunţat că până la sfârşitul lunii iulie va da în exploatare segmentul traseului R14 Bălţi-Sărăteni. Lungimea drumurilor din RM este de 10 503 km, din care 3 690 km sunt naţionale şi 6 813 km - locale, precizează InfoTag. În opinia experţilor Băncii Mondiale, doar 7% din drumurile Moldovei sunt în stare satisfăcătoare, 67% din drumurile naţionale şi 75 % din cele locale sunt în stare proastă.