Stanomir: Partidul "Şoşoacă" a ajuns în Parlament. Nu poţi elimina inamicii democraţiei dacă există în societate un sprijin real faţă de ei

Ion Stanomir (Epoch Times România)
Andrei Pricopie
02.12.2024

Politologul Ioan Stanomir a atras atenţia, într-o intervenţie la Digi24, că Diana Şoşoacă a fost scoasă de către Curtea Constituţională de pe listele prezidenţiale, dar partidul său a obţinut un scor care îi va permite să fie prezent în Parlament, "ceea ce înseamnă că, indiferent cât ne-am dori noi, poate uneori legitim, să eliminăm inamicii democraţiei, câtă vreme există în societate un sprijin real faţă de ei, problema nu va fi rezolvată".

Jurnalistă: În ceea ce priveşte primul tur al alegerilor prezidenţiale, fie este validat, fie este anulat şi alegerile vor fi reluate, fie vom avea parte de o decizie amânată. Acest al treilea scenariu, cu decizia amânată, pare să nu se concretizeze, în condiţiile în care am văzut, potrivit informaţiilor pe care le avem, că astăzi pe masa Curtea Constituţională vor ajunge aceste rezultate renumărate. Cumva CCR-ul nu ar avea de ce să amâne o decizie în acest sens.

Cum vedeţi dumneavoastră situaţia şi balanţa încotro se înclină, să spun aşa? Spre ce? Spre o validare mai mult sau spre o posibilă anulare a primului tur al prezidenţialelor?

Ioan Stanomir: Problema mi se pare că trebuie privită din două perspective: juridică şi politică. Juridic, Curtea Constituţională trebuie să încerce să se plaseze în limitele pe care le tratează Constituţia, legea de organizare şi legea alegerilor prezidenţiale. Politic, Curtea trebuie să fie atentă să nu inflameze şi mai mult spiritele care sunt deja inflamate în România.

Eu cred că o altă amânare este improbabilă, dat fiind faptul că suntem luni după-amiază, iar duminică ar putea să se desfăşoare al doilea tur de scrutin. Cred, de asemenea, că este foarte important ca la nivelul Curţii să existe o opinie unitară cu privire la interpretarea prevederilor legale, să ni se spună dacă este vorba de neregularităţi la vot sau dacă este ceva legat de o candidatură prezidenţială.

Şi aş mai spune ceva: cetăţenii acestei ţări, dincolo de opiniile lor politice, trebuie luaţi în serios, pentru că o guvernare care se situează împotriva cetăţenilor este o guvernare care nu poate rezista. Cred că rezultatele din ultimele două săptămâni se datorează şi acestei sincope de comunicare între cei care conduc şi cei care reprezintă masa de cetăţeni. Din acest punct de vedere, Curtea Constituţională trebuie să fie foarte atentă ca, în raţionamentul ei, să evite tipul de heirupism şi de unilateralism din cazul deciziei privind excluderea Dianei Şoşoacă.

Pentru că vreau să vă atrag atenţia asupra unui lucru. Doamna Diana Şoşoacă a fost scoasă de pe listele prezidenţiale, dar partidul pe care doamna Şoşoacă l-a condus a obţinut un scor care îi va permite să fie prezent în Parlament, ceea ce înseamnă că, indiferent cât ne-am dori noi, poate uneori legitim, să eliminăm inamicii democraţiei, câtă vreme există în societate un sprijin real faţă de ei, problema nu va fi rezolvată. Eu cred că democraţia militantă operează pentru un timp, dar, în cele din urmă, ca în marile democraţii occidentale, trebuie ca partidele democratice, partidele respectabile să fie capabile să comunice cu cetăţenii. Altfel, chestiunile nu se arată deloc bine.

Jurnalistă: Din punctul dumneavoastră de vedere, pentru că aţi scos în evidenţă faptul că vorbim despre o parte juridică şi o parte politică în ceea ce priveşte decizia CCR-ului de astăzi, posibila decizie a CCR-ului de astăzi, pentru a-i lămuri pe oameni, pentru că au apărut foarte multe acuzaţii în spaţiul public şi din partea unor partide politice şi nu numai, cum că în interiorul CCR sunt persoane numite politic, din punctul dumneavoastră de vedere, luând în calcul tot ce s-a întâmplat în ultima săptămână, în ultimele două săptămâni, va cântări mai mult partea juridică sau partea politică?

Ioan Stanomir: În primul rând, cred că trebuie ca telespectatorii să înţeleagă un lucru elementar: judecătorii Curţii Constituţionale sunt absolvenţi de drept cu studii, specialitate şi experienţă, numiţi politic. Ei nu sunt judecători obişnuiţi. Nu trebuie să fie niciodată confundaţi cu judecătorii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, spre exemplu.

Ei sunt judecători constituţionali şi de la asta trebuie să pornim. Ei, pentru a ajunge acolo, au nevoie simultan de expertiză juridică şi de sprijin politic. Nu problema sprijinului politic este în chestiune, ci problema independenţei lor. Această capacitate de a te autonomiza în raport cu cel care te-a numit. Iar la această întrebare nu pot răspunde decât domniile lor, iar cel mai bun indicator este jurisprudenţa pe care o constituie.

Eu ştiu că, în România de astăzi, oamenii se aşteaptă la formule tranşante, dar, cum eu nu candidez la alegeri şi nici nu doresc să fiu în mod necesar popular, încerc să vorbesc calm şi pe înţelesul tuturor. Nu poate exista Curte Constituţională fără numiri politice. Dar o Curte Constituţională care este aservită politic nu foloseşte nimănui, nici măcar celor care se află la putere în acest moment.

Jurnalistă: Oare ar fi cazul, domnule profesor, să ne imaginăm doar ce s-ar putea întâmpla în cazul în care CCR ar veni cu acea decizie radicală de a anula primul tur al alegerilor prezidenţiale şi, astfel, întregul scrutin să fie reluat?

Ioan Stanomir: Nu mi se pare că aceasta este cea mai problematică decizie. Repetarea scrutinului cu aceiaşi candidaţi poate să ducă la aceeaşi fotografie. În plus, nu uitaţi că repetarea scrutinului este pentru preşedintele României. Dar preşedintele României tocmai ce şi-a cerut scuze de la cetăţenii acestei ţări, într-un mod foarte vag şi neconvingător. Eu cred că şi scuzele, când le oferi cuiva, trebuie să fie convingătoare, fiindcă altfel sună mai degrabă a jignire la adresa celui care le primeşte.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor