Stanomir: Iohannis acum are la dispoziţie 3-4 luni pentru a clarifica trei dosare / Ce NU trebuie să facă

Ion Stanomir (Epoch Times România)
Andrei Pricopie
13.12.2024

Politologul Ioan Stanomir a explicat, într-o emisiune Digi24, ce implicaţii are faptul că preşedintele Klaus Iohannis rămâne la Cotroceni după anularea alegerilor, până când această problemă va fi rezolvată.

"Există această controversă legată de preşedintele Klaus Iohannis şi de şederea lui în fruntea statului. Eu, după cum ştiţi, n-am avut niciodată şi nu cred că voi avea la activul meu texte encomiastice la adresa domnului Iohannis sau, pe înţelesul celor cu TikTok, nu am fost niciodată plătit de domnul Iohannis ca să îi adresez ode. Dar cred că, în acest moment, trebuie să facem distincţia între cetăţeanul Klaus Iohannis, care este judecat cu asprime de electorat, şi preşedintele Klaus Iohannis, care trebuie să rămână până în momentul în care un succesor depune jurământul", a declarat Ioan Stanomir.

În opinia analistului politic, nu este o soluţie inteligentă în acest moment să recurgi la interimat, cu atât mai mult cu cât un interimat, dacă ar fi fost declarat, ar fi dat naştere unei alte competiţii între partidele politice pentru ocuparea interimatului.

"Şi aş mai spune ceva la final, ştiţi, destinul îţi acordă o şansă, nu este ca în filmele hollywoodiene, dar îţi acordă o şansă de a fi măcar om la sfârşit. Eu m-aş aştepta de la preşedintele Iohannis să-şi încheie cei zece ani petrecuţi în fruntea acestei ţări ducând la capăt lunile care au mai rămas, astfel încât amintirea pe care o lasă în urma sa nu fie aceea a unui complet dezastru, pentru că ultimele luni au compromis în totalitate tot ceea ce domnia sa a ţinut să garanteze", a precizat Ioan Stanomir.

Ce trebuie să facă şi să NU facă Iohannis

"Acum are la dispoziţie 3-4 luni pentru: unu, a clarifica dosarul Călin Georgescu; doi, a clarifica dosarul acestei interferenţe străine; şi trei, şi poate cel mai important, pentru a organiza alegeri libere şi corecte. Cred că, în afară de organizarea alegerilor supervizate direct acum de preşedinte prin CSAT şi de desemnarea unui candidat la funcţia de prim-ministru, preşedintele trebuie să se abţină de la a mai face ceva. S-a invocat inclusiv posibilitatea de a numi un judecător la Curtea Constituţională. Nu cred că este moral să o faci pe ultima sută de metri după ce mandatul ţi s-a prelungit în aceste condiţii.

Este firesc să nominalizeze un prim-ministru şi cred că numai un preşedinte de plin drept poate să facă acest lucru, chiar dacă preşedintele interimar putea să o facă. Eu asta încerc să explic compatrioţilor noştri şi explic cui mă ascultă. Nu putem să adăugăm la acest dezastru o notă suplimentară. Şi aşa, acest preşedinte într-un fel şi-a trădat compatrioţii prin tăcere şi prin iresponsabilitatea sa în acele clipe.

Dar nu cred că trebuie să mergem mai departe şi să lipsim statul român de singurul reprezentant care a fost votat de două ori de compatrioţii noştri", a afirmat Ioan Stanomir.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor