Speaker-ul transnistrean: "fenomenele de criză din economia transnistreană nu îi permit să rezolve independent problemele sociale existente..."
alte articole
Activitatea Consiliului Suprem (CS) al Transnistriei pe plan internaţional a pierdut considerabil din intensitate în ultima perioadă "din cauza restricţionării împuternicirilor în desfăşurarea activităţii economice externe", a afirmat preşedintele legislativului autoproclamatei RMN, Mihail Burla, la întrevederea de miercuri cu Ambasadoarea Suediei în R.Moldova, Ingrid Tersman.
Potrivit site-ului CS, diplomata s-a arătat interesată, în primul rând, de "modificările care s-au produs în republică şi în parlamentul acesteia în ultimi doi ani, după ultima sa vizită în parlament".
La întrevedere s-a menţionat faptul că promovarea politicii externe este prerogativa preşedintelui şi a ministerului afacerilor externe, totodată Burla şi-a exprimat speranţa că "odată cu revenirea lui Serghei Ceban în postul de preşedinte al comisiei parlamentare pentru politică externă şi relaţii internaţionale, conlucrarea CS cu instituţia de politică externă a republicii se va lansa la un nivel nou".
Spicherul tiraspolean a mărturisit că "fenomenele de criză din economia transnistreană nu îi permit să rezolve independent problemele sociale existente, iar împrumuturile din exterior vin în ajutor".
Totodată, Burla a afirmat că autorităţile "caută împreună soluţii pentru depăşirea crizei economice şi sociale". Referindu-se la perspectiva eventualei aderări a Republicii Moldova la Zona de Liber Schimb cu Uniunea Europeană, Burla a opinat că atunci o serie de întreprinderi transnistrene "vor pierde oportunităţile preferenţiale în relaţiile comerciale cu ţările UE", iar reorientarea spre alte pieţe "va cere mult timp şi va fi greu de făcut, date fiind fenomenele de criză şi conjunctura mondială schimbată".
Mihail Burla a afirmat că modelul suedez de dezvoltare este atractiv pentru Transnistria "şi nu doar în sfera economiei şi a relaţiilor sociale, dar şi în domeniul culturii şi al sportului". "Vizita de azi este o oportunitate bună de a clarifica şi a schiţa viziunile părţilor asupra diferitelor aspecte de colaborare. De rând cu vectorul eurasiatic al dezvoltării noastre, trebuie identificate variante de cooperare optime cu ţările UE, în primul rând, în sfera economică", a declarat spicherul CS, făcând bilanţul întrevederii.