Problema instituirii de către Moldova a posturilor migraţionale în apropierea hotarului administrativ al Transnistriei este cea mai acută problemă
alte articole
Problema instituirii de către Moldova, în timpul apropiat, a posturilor migraţionale în imediata apropiere a hotarului administrativ al autoproclamatei RMN şi controlul deplasării cetăţenilor prin aceste posturi rămâne cea mai acută în relaţia Chişinăului cu Tiraspolul. Reprezentanţii politici ai părţilor au confirmat acest lucru într-o conferinţă de presă, susţinută miercuri la Viena, unde a avut loc runda ordinară de negocieri pentru reglementarea transnistreană.
Negociatoarea pentru Transnistria, Nina Ştanski, a atras atenţia asupra caracterului contradictoriu al declaraţiilor Chişinăului, scrie ”Infotag”. "Este declaraţia ministrului Afacerilor Externe al Republicii Moldova, Natalia Gherman, că două posturi migraţionale deja funcţionează, apoi o altă afirmaţie a Chişinăului că ar fi fost o lansare de testare, de control, iar instituirea posturilor ca atare la frontiera de-a lungul Nistrului se amână pentru un termen indefinit. Noi nu ştim căror afirmaţii să dăm crezare, cu atât mai mult cu cât Parlamentul Republicii Moldova a probat deja şi sancţiunile pentru şederea pe malul stâng a locuitorilor Transnistriei - deţinători de paşapoarte ucrainene şi ruse", a spus ea.
Ştanski a estimat că dacă asemenea presiuni din partea Chişinăului vor continua, aceasta ar putea periclita dialogul dintre părţi privind libera circulaţie a cetăţenilor.
Reprezentantul politic al Chişinăului, Eugen Carpov, a explicat că mecanismul de control migraţional, care se instituie, apropie R.Moldova de Uniunea Europeană, în contextul rigorilor impuse de aceasta.
"Odată cu apariţia lui, problema cu intrarea cetăţenilor străini în R.Moldova se va rezolva. Posturile nu sunt îndreptate în nici un mod împotriva locuitorilor Transnistriei, care deţin cetăţenia Rusiei sau a Ucrainei", a dat asigurări oficialul.