Şoşoacă, scoasă din joc de CCR. Politolog, o altfel de teorie: Situaţia ar putea să-i explodeze în faţă lui Ciolacu

Marcel Ciolacu (YouTube Screenshot)
Loredana Diacu
07.10.2024

Decizia CCR de a-i interzice Dianei Şoşoacă să candideze la preşedinţia ţării s-ar putea întoarce împotriva lui Marcel Ciolacu, opinează politologul Cristian Pîrvulescu, decanul Facultăţii de Ştiinţe Politice din cadrul SPSPA. Acesta a explicat, într-un interviu acordat Epoch Times, că este posibil ca nu Ciolacu să fi fost în spatele deciziei pronunţate de judecătorii CCR, deoarece, dacă acesta are consultanţi buni – şi de presupus că are – aceştia i-ar fi spus că decizia s-ar putea întoarce împotriva lui, trezind sentimentul anti-PSD din societate.

Pîrvulescu a mai explicat şi că voturile Dianei Şoşoacă nu este musai să se ducă la Simion, împotriva căruia Şoşoacă tună şi fulgeră de multă vreme, ci pot merge, poate, chiar spre Geoană, care a adoptat şi el retorica naţionalistă în discursurile sale. Cât despre ideea că Ciolacu ar fi urmărit reeditarea unui scenariu Iliescu-Vadim, Pîrvulescu subliniază că Ciolacu nu este Iliescu, mai exact, nu are procentajele şi susţinerea pe care le avea fostul lider FSN.

Cât despre decizia CCR în sine, Pîrvulescu susţine că trebuie să vedem motivarea, că nu putem exclude varianta că a fost o problemă cu semnăturile (Amalia Bellantoni, cea care a sezizat CCR a acuzat-o pe Şoşoacă că a depus semnături false n.r.) şi că „fasciştilor nu ar trebui să li se permită să candideze la preşedinţia ţării”.

Pîrvulescu a mai punctat că Ciolacu nu a avut un rol important în numirea multora dintre judecătorii CCR şi că raportorul este Attila Varga.

"Am văzut încă un atac la adresa CCR şi fac o deosebire între instituţie, care este esenţială, şi persoanele care au fost trimise acolo, tranzitoriu, şi care pot să fie discutabile. Acum, Ciolacu nu a avut un rol în numirea multora dintre judecătorii CCR, pentru că nu juca un rol important la momentul respectiv, însă, cel puţin în ceea ce-l priveşte pe Licu, cred că da. Cred că Licu şi Safta, ca şi Stan, au fost numiţi în timpul său, Deliorga cred că a fost numit în perioada Dragnea, dar nici măcar nu are importanţă toată această discuţie. Important este că acum avem o decizie. Să vedem care este şi care sunt implicaţiile electorale. Am văzut că, electoral, s-a declanşat, din multe direcţii, un atac împotriva PSD şi a lui Ciolacu.

PSD a încercat, iniţial, prin Romaşcanu, să aibă o poziţie relaxată şi superioară, dar a fost pus în defensivă totală, şi atunci, cât se poate de nepolitic, Ciolacu a reacţionat acuzând o decizie disproporţionată şi ameninţând Curtea cu reforma. Ceea ce dovedeşte o lipsă de respect faţă de statul de drept şi deciziile Curţii. Pe de altă parte, ei au estimat că efectul este negativ, pentru că violenţa reacţiei este pe măsura efectului pe care l-au estimat.

Cât despre efecte, în continuare avem un Geoană care este pe o tendinţă descendentă, Simion care ar putea profita de acest lucru şi o mulţime de candidaţi extremişti, mă rog, candidaţi populişti."

Chestionat despre faptul că a afirmat că fasciştilor nu ar trebui să li se permită să candideze, însă Şoşoacă este candidata unică cu un profil considerat extremist a cărei candidatură a fost interzisă, Pîrvulescu a răspuns:

"A făcut cineva sesizări la ceilalţi? CCR nu se auto-sesizează. Nu ştiu dacă ar fi luat măsuri împotriva celorlalţi sau nu, pentru că nimeni nu a atins nivelul de violenţă verbală şi atac împotriva statului de drept pe care l-a adus Şoşoacă. Adică şi Georgescu, şi Terheş se pot înscrie pe o asemenea linie. Iar Simion a devenit foarte prudent în ultima vreme.

Îmi amintesc declaraţia de săptămâna trecută, când a spus: 'Antonescu este criminal de război, eu nu l-am definit niciodată altfel.' Mai este şi înţelegerea din august 2023, comunicatul comun cu Ambasada Israelului, prin care consideră crimele legionare ca fiind inacceptabile şi condamnă antisemitismul. Ba, mai mult decât atât, justifică dreptul Israelului asupra Cisiordaniei, mă rog, în forma pe care Israelul o susţine.

Cred că aşa se explică această ieşire extraordinar de antisemită şi pro-legionară a lui Şoşoacă, în care spune că evreii sunt cei care i-au distrus, i-au anulat candidatura.

Putem înţelege că este nemulţumită de decizie, dar este o reacţie politică inacceptabilă. Eu, în momentul de faţă, cred că poate începe o acţiune juridică împotriva doamnei Şoşoacă, care este protejată de o imunitate mult mai slabă în Parlamentul European, pentru încălcarea legislaţiei din România, deoarece apologia legionarismului şi antisemitismul sunt interzise aici."

Întrebat dacă este de părere că nu Ciolacu este în spatele deciziei CCR, aşa cum susţin reprezentanţii mai tuturor partidelor (inclusiv PNL a ieşit la atac pe acest subiect), Pîrvulescu a punctat că e posibil să fie, dar există şi posibilitatea ca acest scenariu să nu fie fundamentat.

"S-ar putea să fi fost. Dar, cum spuneam, raportorul de caz este Attila Varga, asupra căruia Ciolacu nu are niciun fel de influenţă. Deci, în condiţiile astea, nu cred că e vorba despre o influenţă directă, aşa cum a sugerat doamna Lasconi. Doamna Lasconi şi domnul Ciucă se simt ameninţaţi pentru că pleacă de la premisa că, automat, voturile se transferă la Simion şi se ajunge în scenariul Ciolacu-Simion în turul al doilea, scenariu în care Ciolacu ar câştiga fără emoţii. O reeditare a scenariului Iliescu-Vadim?

Oare? Adică Ciolacu este Iliescu? Nu. E mult mai complicat. Nu sunt atât de convins. Uitaţi-vă numai la calcule. Ne duce undeva la 32-35% susţinere pentru candidaţii de acest tip. Nimeni nu ne garantează, mai ales după scandalul de acum, că useriştii şi peneliştii vor vota cu Ciolacu. Nimeni nu ne garantează acest lucru. Deci e foarte complicat şi nu ştiu cum va evolua campania.

Pe de altă parte, să fim raţionali. Ciolacu nu poate să nu intre în turul 2, dacă nu se mai întâmplă câteva accidente importante de parcurs.

Decizia pronunţată de CCR are un efect de bumerang asupra lui Ciolacu. Şi să ştiţi că o echipă de campanie profesionistă ar fi calculat acest lucru. Adică era o naivitate din partea lor să creadă că PNL, USR, chiar Simion, Geoană, nu vor reacţiona şi că nu vor reacţiona diferiţi oameni din presă, care nu vor gândi constituţional, ci doar electoral. Şi vor spune, bine: cine-i avantajat? Ciolacu. Deci este o manevră a lui Ciolacu.

Iar sentimentul anti-PSD rămâne în continuare dominant. Nu trebuia trezit. Adică mi se pare că este o greşeală de tipul celor pe care le-a făcut Ponta în 2014."

Cu cine vor vota alegătorii lui Şoşoacă?

Potrivit lui Cristian Pîrvulescu, nu este obligatoriu ca votanţii lui Şoşoacă să se îndrepte spre Simion, mai ales că lidera SOS tună şi fulgeră de multă vreme împotriva lui. El a punctat că votanţii ar putea merge inclusiv spre Geoană, care are elemente de discurs naţionalist în retorică.

„Există multe alte oferte în zona respectivă. Electoratul Dianei Şoşoacă se poate îndrepta inclusiv spre Geoană”, a opinat Pîrvulescu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor