Sorin Ioniţă: Partidele cu cei mai mulţi traseişti sunt AUR şi "Şoşo"
Partidele cu cei mai mulţi traseişti pe liste nu sunt PSD-ul sau PNL-ul, aşa cum ne-am putea aştepta, ci AUR şi partidul Dianei Şoşoacă, atrage atenţia preşedintele think-thank-ului Expert Forum, Sorin Ioniţă, într-o postare pe Facebook.
"La noi şi extremismul e mercenar", punctează el.
Potrivit raportului Migraţia Candidaţilor la parlamentarele din 2024 întocmit de Expert Forum şi Centrul pentru Democraţie şi Bună Guvernare, unii dintre aşa-zişii candidaţi noi la parlamentare au mai candidat la funcţii locale în trecut.
"Putem vedea că a existat o migraţie şi în aceste cazuri, unde candidaţii au avut experienţe trecute la locale, cel mai vizibil caz fiind probabil SOS România, care a adunat persoane de la o varietate de partide, majoritatea cu discurs suveranist şi populist.
La AUR 80% din candidaţi sunt noi, la PNL şi PSD aproape 60%, la SOS România 88%, la UDMR 58%, iar la USR 78%.
Potrivit raportului citat, o defalcare a candidaturilor în funcţie de parcursul electoral relevă prevalenţa candidaţilor „seniori” din partide (22,04%), dar şi a traseiştilor (6,39%). La nivelul listelor de partid, partidele mai noi (AUR, SOS, USR) au cele mai mari procente de candidaţi noi, comparativ cu partidele tradiţionale (PNL, PSD, UDMR). Însă, partidele noi prezintă şi o variaţie ridicată în ceea ce priveşte procentul traseiştilor (AUR şi SOS la 11% din liste vs USR la 1,36%). Când vine vorba de candidaţii loiali partidului, aceştia sunt cei mai apreciaţi în rândul partidelor tradiţionale. AUR înregistrează cel mai mic scor de retenţie a candidaţilor din 2020, însă acest lucru se datorează dezafilierilor din grupul parlamentar şi deciziilor conducerii de a nu mai susţine anumiţi parlamentari din 2020, aşa cum a susţinut liderul partidului într-un interviu.
În medie, cei mai mulţi candidaţi traseişti vin din partide ce nu au reuşit să treacă pragul la alegerile anterioare, precum PMP, ALDE sau PRO. Însă, putem observa un grad relativ ridicat de traseism venind şi dinspre PNL, un partid tradiţional. De exemplu, 1,61% din candidaţii AUR provin din PNL. La rândul său, AUR a cedat mulţi candidaţi spre SOS, ale cărui liste sunt compuse din 2,36% foşti candidaţi AUR. Partidul cel mai puţin „traseist” este UDMR, de unde nimeni nu dezertează şi extrem de puţini vin din alte partide.
Raportul integral poate fi citit aici.