Sora judecătoarei Cîrstoiu, acuzată de spălare de bani

Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), sediul central. (Epoch Times România)
Epoch Times România
12.09.2013

Sora judecătoarei Veronica Cîrstoiu de la Curtea de Apel Bucureşti, arestată într-un dosar pentru corupţie, a ajuns luni, 9 septembrie, la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), unde a fost înştiinţată de începerea urmăririi penale împotriva ei pentru comiterea infracţiunii de spălare de bani, potrivit r/News.

Se pare că acuzaţia adusă surorii judecătoarei Cîrstoiu are legătură cu achiziţionarea de către aceasta a unui apartament în Capitală, procurorii anticorupţie având suspiciuni privind provenienţa acestor bani.

„Sunt informaţii care arată că apartamentul achiziţionat de soră a fost cumpărat cu bani daţi de Veronica Cîrstoiu şi ar fi vorba fix de banii primiţi de judecătoare de la avocatul Adriana Dascălu, pentru a rezolva dosarul lui Dinel Staicu”, au declarat pentru r/News surse judiciare.

Anchetatorii consideră că judecătoarea Veronica Cîrstoiu a luat banii pentru dosarul Dinel Staicu şi, pentru că nu putea să-i justifice în declaraţia de avere, i-a dat, cel puţin o parte din ei, surorii sale pentru achiziţionarea unui apartament care ar fi putut fi foarte uşor pasat acesteia printr-o donaţie.

Dosarul de corupţie al judecătoarei Veronica Cîrstoiu

Judecătoarea Veronica Cîrstoiu şi fiul ei, Florin Cergan, au fost arestaţi preventiv, la 9 august, într-un dosar în care sunt acuzaţi de complicitate la trafic de influenţă şi luare de mită.

Conform procurorilor anticorupţie, Veronica Cîrstoiu, judecător la Secţia I penală a Curţii de Apel Bucureşti, a primit prin intermediari importante sume de bani de la persoane interesate în soluţionarea favorabilă a unor dosare penale aflate pe rolul instanţelor de judecată, "în scopul obţinerii unor soluţii favorabile în cauze penale". Totalul mitei pe care ar fi primit-o se situează în jur de 1 milion de euro.

"În acest context, în seara zilei de 8 august 2013, una din tranşele de bani, în cuantum de 50.000 de euro, a fost primită de Cergan Florin pentru a o remite mamei sale Cîrstoiu Veronica. Aceasta, la rândul ei, potrivit înţelegerii cu persoanele implicate şi interesate, urma sa transmită această tranşă unuia dintre judecătorii investiţi cu judecarea uneia dintre cauzele respective", potrivit rezoluţiei de începere a urmăririi penale.

Procurorii DNA au decis arestarea preventivă a lui Dinel Staicu, cel care ar fi dat mită pentru a primi soluţii favorabile de la judecători. Dinel Staicu fusese condamnat la şapte ani de închisoare cu executare în dosarul fraudării Băncii Internaţionale a Religiilor (BIR) şi formulase o contestaţie în anulare în acest dosar care urma sa fie judecată de completul de la Curtea de Apel Bucureşti din care făceau parte judecătoarele Veronica Cîrstoiu, Dumitriţa Piciarcă şi Liliana Bădescu.

Potrivit motivării judecătorilor care au dispus arestarea preventivă a Veronicăi Cîrstoiu, în perioada august 2011 – ianuarie 2012, Adriana Dascălu ar fi cerut de la omul de afaceri craiovean Dinel Staicu ”suma de 2.500.000 euro, diminuată, ulterior, la 2.000.000 euro şi, apoi, la 1.500.000 euro, lăsând să se creadă că are'' influenţă” asupra a trei magistraţi de la CAB, respectiv Veronica Cîrstoiu, Dumitriţa Piciarcă şi Liliana Bădescu ”pentru a-i determina să pronunţe, în calitate de membri ai aceluiaşi complet de judecată, o hotărâre favorabilă” în cazul acestuia.

”Pe parcursul activităţii infracţionale, Dascălu Adriana a primit în cursul lunii ianuarie 2012 o primă tranşă de 1.200.000 euro din folosul pretins şi a convenit că diferenţa de 300.000 euro să îi fie remisă la o dată ulterioară celei la care instanţa de judecată urma sa pronunţe admiterea contestaţiei în anulare formulate de Staicu Dinel”, se precizează în motivare.

Procurorii susţin că Veronica Cîrstoiu ar fi cerut în luna februarie 2012, prin intermediul învinuitei Adrianei Dascălu, suma de un milion de euro, din care a primit, cu ajutorul aceluiaşi complice, aproximativ 630.000 euro de la Dinel Staicu, prin medierea altor persoane.

”Pretinderea şi primirea acestor foloase s-a realizat în scopul facilitării de către judecătorul Cîrstoiu Veronica, ca membru al completului care a fost investit să soluţioneze dosarul având ca obiect contestaţia în anulare formulată de Staicu Dinel, a obţinerii unei hotărâri favorabile acestuia”, se precizează în motivarea magistraţilor la Curtea de Apel Bucureşti.

În acest dosar a fost arestat Dinel Staicu şi o colaboratoare a acestuia, Ioana Carmen Popescu. Atunci când a ajuns la sediu DNA pentru a fi audiat, Dinel Staicu a declarat că se aşteaptă să fie arestat. Acesta a subliniat că fratele său, Marian Staicu, a dat sume foarte mari de bani mai multor avocaţi, dar el nu crede că banii ar fi ajuns de fapt la vreun judecător.

Cele trei judecătoare de la Curtea de Apel Bucureşti au reprezentat completul de judecată care, cu doi ani în urmă, a decis anularea condamnării la închisoare primite de Dinel Nuţu Staicu în dosarul BIR.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor