Social-Democraţii îi vor cere lui Merkel o cotitură în politica europeană

Cancelarul german Angela Merkel.
Cancelarul german Angela Merkel. (JOHANNES EISELE / AFP / Getty Images)

După un prim contact telefonic al cancelarului german, Angela Merkel, cu preşedintele Partidului Social Democrat, Sigmar Gabriel, conducerea SPD se va reuni vineri pentru a stabili poziţiile de plecare a negocierilor, având drept bază mai multe documente redactate anterior de diferite fracţiuni ale partidului, informează miercuri ziarele El Mundo şi La Razon. Pe de altă parte, cotidianul Der Spiegel a publicat un interviu cu preşedintele Parlamentului European, social-democratul Martin Shulz, în care cere partidului să includă o cotitură în politica europeană drept condiţie pentru a forma guvernul cu Merkel.

Printre documentele scurse în presă se afla şi cel redactat de aripa de stânga a SPD, privind o legislaţie asupra salariului minim interprofesional, majorarea taxei pe veniturile mari şi înfiinţarea 'unei pensii de solidaritate', al cărei conţinut nu a fost detaliat. Este însă greu de crezut că Merkel va ceda în faţa acestor puncte care atentează direct la esenţa propriului său program electoral. SPD va insista de asemenea pe abolirea imediată a prestaţiilor sociale pentru mamele care vor să rămână acasă pentru a-şi creşte copiii în loc să întoarcă la locul de muncă, având în vedere că social-democraţii susţin destinarea resurselor bugetare creşterii numărului de locuri în grădiniţe, în loc ca ajutoarele să fie alocate direct familiilor, cum pretinde Merkel. Şi nu în ultimul rând vor cere o legislaţie privind dubla naţionalitate, pe care până acum Germania nu o admite şi care îi obligă pe copiii străinilor născuţi în ţară să aleagă, la împlinirea a 18 ani, între una dintre cele două naţionalităţi.

Alarmat de faptul că în birourile lui Willy Brandt nu vorbeşte nimeni de condiţii în domeniul politicii europene, Martin Schulz a dorit să-şi exprime de la Strasbourg părerea. 'Merkel trebuie acum să-şi transpună în realitate promisiunile sociale', a spus el, în legătură cu rata înaltă a şomajului în rândul tinerilor din sudul Europei. Schulz a propus condiţii specifice ce trebuie impuse, în opinia sa, în negocierile privind formarea viitorului guvern. 'Nu trebuie să se mai permită continuarea politicii de austeritate', a avertizat el, cerând SPD să pună accent în timpul negocierilor pe necesitatea politicilor de creştere în zona euro. Având în vedere că însăşi Merkel a dat anterior semnale privind o cotitură în acest sens, aceste condiţii se vor prezenta ca asumabile în cadrul tratativelor şi îi vor oferi cancelarului german motivul perfect pentru a justifica în faţa alegătorilor generozitatea de care va trebui să dea dovadă faţă de sudul Europei.

În faţa unei mari coaliţii la Berlin, încep să crească susţinătorii europeni al unui pact CDU-SPD, mai ales între ţările salvate financiar. Premierul luxemburghez, Jean-Claude Junker, care aparţine aceleiaşi familii politice a cancelarului german, a considerat politica europeană a SPD drept 'un bilanţ echilibrat între solidaritate şi soliditate', în timp ce comisarul european pentru energie, germanul Günther Oettinger, consideră Marea Coaliţie de la Berlin 'bună pentru Europa'. Potrivit lui Jan Techau, de la Fondul Carnegie pentru Pacea Internaţională de la Berlin, nu trebuie să se creeze false aşteptări: 'SPD nu are alternative revoluţionare în mânecă, iar Merkel nu este un referent solitar în Europa. Ea are aliaţi puternici ca olandezii, austriecii şi majoritatea scandinavilor', a conchis el.