Smirnov ar fi ordonat asasinate pentru a-şi elimina rivalii politici, potrivit unui post TV rus

Igor Smirnov, liderul transnistrenilor, arhiva (MAXIM MARMUR / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
09.12.2011

Postul rus de televiziune NTV a prezentat joi un film acuzator la adresa liderului separatist transnistrean Igor Smirnov şi a familiei sale, în care relatează despre modul fraudulos în care a făcut avere şi sugerează chiar că ar fi ordonat asasinate pentru a scăpa de rivali.

Postul TV povesteşte cum a făcut Smirnov bani de-a lungul anilor, cum a privatizat instituţiile de stat, dar şi despre omorurile la comandă din regiune şi inexistenţa presei libere.

Presa de la Chişinău consideră că prin acest film, difuzat cu două zile înainte de alegerile prezidenţiale din regiunea transnistreană, Kremlinul dă lovitura de graţie liderului separatist Igor Smirnov, care a pierdut susţinerea Moscovei. Până nu demult, Moscova nu observa ilegalităţile din stânga Nistrului, subliniază UNIMEDIA.

Filmul se bazează pe informaţiile despre originea veniturilor familiei Smirnov, iar liderul separatist este acuzat de încurajare a crimei în stânga Nistrului şi furt din ajutoarele umanitare oferite de Moscova.

Postul de televiziune spune că Smirnov ar fi furat 15% din ajutorul umanitar acordat de Federaţie Rusă regiunii transnistrene. "În 2006, 1,5 miliarde de ruble au fost transferate către Gazprombank, instituţia care la acea etapă juca în regiune rolul băncii naţionale", reaminteşte NTV. "Ancheta a stabilit că în loc să fie oferite compensaţii pensionarilor, toate aceste fonduri sub formă de credite au fost acordate băncii din Tiraspol Gazprombank. Din aceşti bani circa 160 de milioane de ruble au fost furate", declară reprezentantul Comitetului de anchetă al Federaţiei Ruse, Vladimir Markin.

"Preşedintele băncii Gazprombank, în 2006, a fost nora lui Igor Smirnov, Marina Smirnova. Aceasta a transferat în off-shorurile din Cipru 15% din totalul ajutorului umanitar rus. Banii au fost spălaţi prin trei companii înregistrate pe adresa unde se află oficiul Reprezentanţei Transnistriei în Federaţia Rusă", afirmă autorii reportajului, potrivit UNIMEDIA.

În documentar apar imagini cu locuinţa familiei Smirnov dintr-o suburbie de elită a capitalei ruse. Autorii filmului menţionează că, potrivit specialiştilor din domeniul imobiliar, valoarea casei ar fi de cel puţin 10 milioane de dolari.

"Casa îi aparţine lui Igor Nikolaevici Smirnov. Aici locuieşte şi îşi petrece timpul liber. Cunosc acest lucru de mult timp. Alte vile din Belgia, Franţa şi mai multe oraşe le aparţin copiilor săi", declară fostul comandant militar al Tiraspolului, Mihail Bergman.

Potrivit acestuia, deşi casa este înregistrată pe numele fiului, aceasta aparţine lui Igor Smirnov. Oleg Smirnov mai are câteva apartamente în cele mai prestigioase cartiere ale Moscovei, susţine Bergman.

Realizatorii filmului afirmă că, potrivit Parchetului din Rusia, familia Smirnov controlează toate fluxurile financiare din Transnistria. În film se mai spune că, în timpul campaniei electorale din 2006, în regiunea separatistă a Moldovei au avut loc asasinate la comandă şi că în acest mod Smirnov şi-ar fi eliminat rivalii.

"Oamenii fug din Transnistria. În perioada cât Igor Smirnov a fost la conducere populaţia a scăzut cu o treime. În timp, o regiune bogată a devenit 'o gaură neagră', deşi Federaţia Rusă a transferat bani pentru menţinerea republicii nerecunoscute", constată jurnaliştii de la NTV.

Potrivit reportajului, în prezent Oleg şi Marina Smirnov se ascund de organele de anchetă ruse în Cipru. Un alt băiat al lui Igor Smirnov, Victor, se află în Franţa.

Potrivit autorităţilor ruse, există o mare probabilitate ca liderul actual de la Tiraspol să fie cercetat în calitate de inculpat pentru unul din dosarele penale deschise pe numele fiului său, Oleg. "Smirnov nu poate renunţa la putere, deoarece întreaga sa familie va ajunge după gratii", a explicat Bergman de ce insistă Smirnov să candideze la prezidenţiale, în condiţiile în care conduce regiunea de aproape două decenii.

Autorii documentarului amintesc telespectatorilor că partidul lui Putin îl susţine la alegerile de duminică pe oponentul lui Smirnov, Anatoli Kaminski.

Dacă anterior Smirnov propovăduia unirea cu Rusia, acum acesta declară că cea mai mare valoare a republicii este independenţa şi mai cu seamă independenţa faţă de Rusia, mai spune NTV. Această concluzie vine în contextul declaraţiilor lui Smirnov potrivit cărora Transnistria s-ar putea uni cu Ucraina, explică UNIMEDIA.

După ce Smirnov a anunţat că va candida pentru al cincilea mandat, Moscova a declarat deschis că acest pas este o greşeală şi a continuat să-şi promoveze activ candidatul - preşedintele Sovietului Suprem, Anatoli Kaminski. Posturile TV din Rusia au început să acorde o mai mare atenţie situaţiei din Transnistria, difuzând materiale critice şi compromiţătoare la adresa actualului lider al regiunii, mai ales după ce procurorii ruşi au deschis şi un dosar penal pe numele fiului lui Smirnov, acuzându-l că ar fi furat circa 160 de milioane de ruble ruseşti din ajutorul umanitar acordat de-a lungul anilor de către Rusia. Potrivit unor sondaje, acuzaţiile Moscovei au avut influenţă negativă asupra imaginii şi popularităţii lui Smirnov, care este depăşit de contracandidatul său, Anatoli Kaminski.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor