Şlepuri cu motor cu peste 1.000 de tone de deşeuri, depistate în portul Murfatlar. Veneau din Bulgaria

(politiadefrontiera.ro)

Poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au depistat două şlepuri cu motor ce transportau, din Bulgaria, peste 1.000 de tone de deşeuri care urmau să fie descărcate în Portul Constanţa. De la începutul anului, poliţiştii de frontieră, în colaborare cu autorităţile competente în protecţia mediului, au descoperit şi oprit, în total, aproximativ 3.600 tone de deşeuri care urmau să ajungă în România, a anunţat Poliţia de Frontieră.

“În data de 08.06.2021, în urma unor activităţi informativ-operative desfăşurate, poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă, în cooperare cu lucrători din cadrul Gărzii Naţionale de Mediu - Comisariatul Judeţean Constanţa, s-au deplasat în Portul Murfatlar unde au efectuat un control asupra mărfurilor transportate cu două şlepuri motor, sub pavilion România. Acestea transportau 1.060 de tone mărfuri declarate ca deşeuri metalice provenite din R. Bulgaria ce urmau a fi descărcate în Portul Constanţa, pentru o firmă de pe raza municipiului Bucureşti care efectua activităţi de import în România”, a precizat instituţia într-un comunicat.

În urma verificării documentelor, s-a constatat că acestea sunt întocmite neconform, fiind declarate mai multe coduri de deşeuri feroase. Verificările au fost realizate şi fizic asupra compartimentelor marfă, fiind descoperit faptul că, pe lângă tipurile de deşeuri înscrise în acte, erau amestecate şi deşeuri de plastic, ambalaje carton, cauciuc, ebonită, deşeuri electrice, motoare cu ardere internă ce conţin lubrifianţi şi uleiuri, filtre ulei folosite, acumulatori - baterii, piese auto cu componente din cauciuc.

“În acest sens, comisarii Gărzii de Mediu Constanţa au luat măsura nepermiterii intrării pe teritoriul României a mărfii şi returnării acesteia la expeditor, în Bulgaria, deoarece transporturile erau deşeuri neconforme”, se mai arată în comunicatul de presă.

Potrivit Poliţiei de Frontieră, în acest an au fost identificate 64 de cazuri de transport ilegal de deşeuri din Emiratele Arabe Unite, Germania, Grecia sau Norvegia, pentru care, în urma verificărilor efectuate de autorităţile competente, s-a stabilit faptul că nu corespund cu datele declarate şi cuprinse în documentele prezentate autorităţii vamale. Mărfurile, în cantitate de aproximativ 3.600 de tone, erau deşeuri, amestecuri de metal şi hârtie, textile, cauciuc, lemn, baterii şi bucăţi de azbest, sau sticlă ce nu pot fi puse în liberă circulaţie pe teritoriul României.

Dintre aceste cazuri, 23 au fost înregistrate de poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă, împreună cu autorităţile competente din judeţul Constanţa, fiind descoperite în total peste 3.000 tone de deşeuri, în Portul Constanţa, dar şi în P.T.F. Vama Veche, respectiv P.T.F. Negru Vodă, astfel:

  • În P.T.F. Port Constanţa Sud Agigea - aproximativ 1.900 tone deşeuri.
  • În Portul Murfatlar - 1.000 tone.
  • În P.T.F. Negru Vodă - 45 de tone.
  • În P.T.F. Vama Veche - aproximativ 100 de tone.

Alte 42 de cazuri au fost identificate la nivelul Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Giurgiu, unde au fost descoperite peste 630 de tone de astfel de deşeuri. În ceea ce priveşte punctele de trecere, cele mai multe cazuri au fost înregistrate la P.T.F. Giurgiu (365 tone), dar şi la P.T.F. Călăraşi (144 tone), P.T.F. Turnu Măgurele (97 tone) şi P.T.F. Zimnicea (25 tone).

Şi la I.T.P.F. Iaşi, în P.T.F. Albiţa, a fost înregistrat un caz cu deşeuri de aluminiu, în cantitate totală de 20 de tone.

În toate cazurile, după finalizarea activităţii de control, marfa a fost reintrodusă în containere şi returnată societăţilor comerciale expeditoare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură