SIS a blocat 52 de site-uri care ar furniza ştiri false în condiţiile stării de urgenţă din R. Moldova

De la SIS erau aşteptate acţiuni de blocare a site-urilor „fake-news” dar şi a investigaţiilor care să arate relaţia acestora cu politicienii din RM şi modul ilegal în care sunt plătiţi, afirmă jurnalista Alina Radu.
Serviciul de Informaţii şi Securitate din R. Moldova
Serviciul de Informaţii şi Securitate din R. Moldova (facebook.com/PAS)

Serviciul de Informaţii şi Securitate (SIS) de la Chişinău a blocat joi, 19 martie, 52 de site-uri care ar furniza ştiri false în condiţiile stării de urgenţă declarate pe întreg teritoriul Republicii Moldova.

Potrivit unui comunicat al instituţiei, site-urile blocate au lansat „campanii de alterare a conţinutului informaţiilor vehiculate în spaţiul public prin manipulare, dezinformare, prin tăinuirea sau falsificarea informaţiei cu scopul de a genera panică, tensiuni ori conflicte sociale”.

Mai mult, administratorii anonimi ai acestor site-uri de tip „fake-news” ar fi „interesaţi în proiectarea unor activităţi subversive în spaţiul informaţional, capabile, în perioada de criză, să afecteze securitatea informaţională a Republicii Moldova cu provocarea: urii sociale, dezordinilor în masă şi subminarea securităţii Republicii Moldova”.

„Agenţia pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei va aduce la cunoştinţa tuturor furnizorilor de reţele şi servicii de comunicaţii electronice, autorităţilor publice cu atribuţii în domeniul vizat lista site-urilor generatoare de ştiri false, conform anexei, şi va monitoriza realizarea executării prezentei indicaţii”, se mai arată în comunicatul SIS în care se atenţionează că neexecutarea indicaţiilor va atrage aplicarea sancţiunilor contravenţionale.

În context, jurnalista Alina Radu de la Ziarul de Gardă a menţionat că erau demult aşteptate de la SIS nişte acţiuni în privinţa creatorilor şi emiţătorilor organizaţi de informaţii false dar, totodată, erau aşteptate şi anchete care să arate relaţia acestora cu politicienii şi modul ilegal în care sunt plătiţi. „Pentru că această fabrică e bine organizată, are scopuri politice şi e bine finanţată. Dar ce face SIS? Închide. De investigaţii şi explicaţii s-or ocupa alţii.”

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe