Sindicatele protestează, Tudose merge mai departe: Contribuţiile sociale vor fi transferate la angajat

Deloc descurajat de protestele sindicaliştilor şi de ameninţarea că oamenii vor ieşi în stradă să ceară căderea Guvernului, Tudose anunţă că va merge mai departe cu mult-criticatul transfer al contribuţiilor sociale de la angajator la angajat.
Mihai Tudose(Prim-ministru),
Mihai Tudose(Prim-ministru), (Florin Chirila/Epoch Times)

Guvernul va merge mai departe cu implementarea măsurii transferului contribuţiilor de la angajator la angajat, a anunţat luni, la Antena 3, premierul Tudose, la o săptămână după ce mii de sindicalişti au ieşit în stradă pentru a cere Guvernului să renunţe la transferul contribuţiilor sociale de la angajat la angajator căci acest transfer va duce la scăderea salariilor nete şi va face din România lada de gunoi a Europei.

Totodată, Tudose a dat asigurări că Legea salarizării va fi aplicată şi că nu va scădea "nicio leafă".

"Da, vom merge mai departe cu ea, da, va fi aplicată Legea salarizării, nu, nu va scădea nicio leafă, de la 1 ianuarie ", a declarat Mihai Tudose, preluat de Agerpres, la Antena 3, întrebat despre reproşul sindicatelor cu privire la măsura privind transferul contribuţiilor de la angajator la angajat şi dacă Guvernul va merge mai departe cu această măsură.

Premierul a mai opinat că poate Guvernul a greşit explicând lucrurile prea teoretic, în condiţiile în care oamenii vor un mesaj clar.

"Poate că am greşit şi noi pierzându-ne în explicaţii, în explicaţii foarte teoretice, cu foarte multe exemple, cu foarte multe analize, când până la urmă omul vrea un mesaj foarte clar. În mediul privat în niciun caz nu vor scădea, acolo pot să crească, am vorbit cu angajatorii, am vorbit cu patronatele, chiar sunt fericiţi că în aceeaşi anvelopă salarială, la aceleaşi cheltuieli cu personalul pot creşte lefurile. În ceea ce priveşte angajaţii la stat, bugetarii, toate vor creşte", a susţinut Tudose.

Mihai Tudose a mai adăguat că vor fi făcute "reglaje fine la câteva categorii speciale" şi s-a referit din nou la situaţia sporurilor anumitor angajaţi din sistemul de sănătate.

"În ceea ce priveşte sistemul de sănătate fiindcă acolo intervin şi nişte sporuri, altele decât cele normale. Au fost şi exagerări, poate multe, şi au recunoscut-o liderii sindicali, sunt zone din medicină unde era salariul de bază la care se adăuga încă un spor de încă un salariu la care se adăugau alte sporuri de 100%. Ajungeai în final la a lua la patru salarii de bază din jocul acesta cu 100% peste 100% peste 100%. Lucrurile nu pot merge aşa şi nu erau numai pe oamenii din sistemul sanitar cei care chiar profesau, adică s-a ajuns ca o dactilografă dintr-un spital să aibă un salariu cât un profesor universitar, cu tot respectul pentru munca domniei sale, dar totuşi anumite lucruri erau scăpate de sub control din această joacă a sporurilor", a afirmat Tudose.

Reamintim că mii de sindicalişti Cartel Afla au protestat marţea trecută în Piaţa Victoriei, cerând Guvernului să renunţe la transferul taxelor sociale ale angajatorului către angajat.

"Vestitul transfer al taxelor sociale de la angajator la angajat, care în momentul aplicării sale nu numai că, practic, bugetarii nu vor vedea majorarea produsă dar, în acelaşi timp, pentru tot sectorul economic va avea ca efect scăderea substanţială a veniturilor nete şi va distruge responsabilitatea socială a angajatorului, a capitalului. Practic, în momentul respectiv, dacă se realizează acest lucru, vom deveni lada de gunoi a Europei, pentru că se vor muta toate întreprinderile cu condiţii deosebite sau speciale pentru că nu vor mai avea nicio răspundere. E ca şi cum ai spune: în România nu se mai respectă nicio lege de protecţia mediului, e acelaşi lucru, dacă vreţi, nu se mai respectă nimic", a declarat, pentru Epoch Times, liderul Cartel Alfa, Bogdan Hossu.