Mario Monti anunţă că nu candidează, dar este dispus să conducă un nou guvern de coaliţie

Premierul italian demisionar Mario Monti a anunţat duminică, în cadrul unei conferinţe de presă, că nu va candida la alegerile legislative anticipate din februarie, dar este dispus să conducă un guvern de coaliţie care să-i susţină reformele, relatează BBC.
Premierul italian, Mario Monti. (MIKKO STIG / AFP / GettyImages)
Epoch Times România
23.12.2012

Premierul italian demisionar Mario Monti a anunţat duminică, în cadrul unei conferinţe de presă, că nu va candida la alegerile legislative anticipate din februarie, dar este dispus să conducă un guvern de coaliţie care să-i susţină reformele, relatează BBC.

Mario Monti a mai declarat că nu a putut accepta oferta fostului premier Silvio Berlusconi de a conduce o coaliţie centristă.

Alegerile din februarie au loc ca urmare a demisiei lui Monti, după ce partidul lui Berlusconi i-a retras sprijinul.

Tehnocratul Mario Monti a fost numit premier în noiembrie 2011 după ce coaliţia de centru-dreapta a lui Berlusconi a primit un vot de neîncredere în Parlament, pe fondul crizei economice şi financiare.

În cadrul conferinţei de presă susţinută la Roma, Monti le-a cerut partidelor să nu distrugă ceea ce a făcut guvernul său pentru a scoate Italia din criză.

Întrebat de mai multe ori dacă va candida la alegerile din 24-25 februarie, Monti a precizat că ţine mai mult la politici decât la personalităţile implicate în alegeri.

”Forţelor care aderă în mod credibil şi convingător la agenda Monti, aş putea să le dau sfaturi, încurajări şi, dacă este necesar, să le conduc”, a spus el.

”Aş fi pregătit să-mi asum într-o zi, dacă circumstanţele o cer, reponsabilităţile încredinţate de Parlament”, a mai adăugat Monti.

În vârstă de 69 de ani, Monti este economist şi fost comisar european. A fost ministru pentru prima dată în 1994, într-un guvern condus de Silvio Berlusconi.

Guvernul său a fost lăudat pentru reforme şi pentru modul în care a calmat pieţele, dar mare parte din agendă a fost blocată ulterior.

Monti le-a cerut duminică partidelor să iniţieze în continuare reforme pe piaţa muncii şi la nivelul instituţiilor.

Totodată, el l-a criticat pe Berlusconi pentru atacurile la adresa guvernului condus de el până vineri, când şi-a înaintat demisia preşedintelui.

Deşi este implicat într-o serie de scandaluri financiare şi sexuale, Berlusconi, în vârstă de 76 de ani, se gândeşte să revină în politică.

Sondajele de opinie arată că Partidul Democrat condus de Pier Luigi Bersani ar câştiga cele mai multe voturi la alegeri.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor