Preşedintele italian iniţiază consultări după demisia premierului Mario Monti

Preşedintele italian, Giorgio Napolitano, are sâmbătă consultări cu liderii politici pentru desemnarea rapidă a unui nou premier până la alegerile anticipate din februarie, scrie presa italiană.
Preşedintele Italiei, Giorgio Napolitano. (SAMUEL KUBANI / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
22.12.2012

Preşedintele italian, Giorgio Napolitano, are sâmbătă consultări cu liderii politici pentru desemnarea rapidă a unui nou premier până la alegerile anticipate din februarie, scrie presa italiană.

Totodată, Napolitano se întâlneşte şi cu preşedinţii celor două camere ale Parlamentului pentru a stabili o dată clară pentru alegeri şi dizolvarea Legislativului.

Monti, care îşi anunţase de mai mult timp decizia de a părăsi guvernul, i-a prezentat oficial demisia preşedintelui vineri seara, după ce Camera Deputaţilor a adoptat legea bugetului pentru 2013.

El urmează să organizeze o conferinţă de presă duminică pentru a anunţa dacă va candida la anticipatele care vor avea loc, cel mai probabil, la 24 februarie, în fruntea unei coaliţii de centru.

Demisia lui Monti, după 13 luni de la preluarea mandatului, aruncă Italia într-o nouă criză, adâncită şi de intenţia fostului premier Silvio Berlusconi de a reveni în politică, mişcare care nu este nici măcar pe placul colegilor din Partidul Popular European.

De formaţie economist şi fost comisar european, Monti (79 de ani) a fost numit premier după ce Silvio Berlusconi a demisionat anul trecut în urma presiunilor declanşate de eşecul în redresarea datoriei publice şi de o serie de scandaluri în care fostul premier este implicat.

Venirea lui Monti a atras încrederea învestitorilor în finanţele ţării, iar costurile de împrumut au scăzut.

Măsurile aplaudate de învestitori şi care i-au adus apelativul ”Super Mario” nu au fost însă şi pe placul populaţiei. Pe acest fond de nemulţumire, Berlusconi a lansat atacuri asupra politicilor de austeritate promovate de Mario Monti şi i-a retras sprijinul.

Mandatul lui Monti ar fi trebuit să se încheie abia la mijlocul anului viitor. Potrivit legii electorale italiene, alegerile trebuie să fie organizate în decurs de 70 de zile de la dizolvarea Parlamentului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor