Şi italienii aruncă cu banii înspre taberele de romi

Italienii, ca şi francezii, fac orice pentru a-i trimite înapoi în România pe romii care au invadat peninsula: 48 de familii de romi au obţinut 15.000 de euro pentru a se reîntoarce în ţară, arată cotidianul La Repubblica.
Tabără de romi. (ERIC FEFERBERG / AFP / Getty Images)
Bogdan Costea
04.08.2012

Italienii, ca şi francezii, fac orice pentru a-i trimite înapoi în România pe romii care au invadat peninsula: 48 de familii de romi au obţinut 15.000 de euro pentru a se reîntoarce în ţară, arată cotidianul La Repubblica.

Informaţia vine în contextul unui mare scandal iscat la Milano de decizia primarului Pisapia de a acorda câte 8.000 de euro romilor evacuaţi din tabăra de pe via Novara, pentru a-şi închiria locuinţe. Cei care demonstrează că vor să lucreze şi să-şi trimită copiii la şcoală sunt îndreptaţi către programe de asistenţă de la Caritas, de la Casa della Carità şi de la Palazzo Marino.

Asistenţa este de trei tipuri. Cei care au dreptul se pot înscrie pe listele de aşteptare pentru casele sociale. Altă ipoteză: familia este găzduită într-o structură din sectorul privat social cu chirie redusă. A treia cale: 8.000 de euro pentru romii care intenţionează să închirieze o locuinţă. "Ideea că se dau bani sau case romilor este inacceptabilă - spune Riccardo De Corato, consilier local - vom prezenta o plângere la procuratură pentru ca nici măcar un euro din banii publici să nu fie aruncat".

Lansarea planului Primăriei este legată de cele 5 milioane de euro prevăzute de planul lui Roberto Maroni din 2009 pentru urgenţa reprezentată de romi. Banii sunt blocaţi de o sentinţă a Consiliului de Stat din 18 noiembrie anul trecut, care a anulat starea de urgenţă şi l-a lăsat pe prefect fără rolul de comisar pentru romi. "Acea sentinţă este suspendată, dar banii ar putea deja să ajungă la sfârşitul lunii - spune asesorul pentru siguranţă, Marco Granelli - din acel moment nu vom pierde o secundă". Alte fonduri ar putea să sosească de la Uniunea Europeană. Primul care a semnat proiectul pentru susţinerea economică a romilor care intenţionează să achiziţioneze o locuinţă sau să închirieze una a fost Roberto Maroni, astăzi lider al Lega Nord, în acea vreme - mai 2010 - ministru de Interne în guvernul Berlusconi. El a fost cel care a alocat 13,6 milioane pentru "Planul de evacuare" a taberelor de romi la Milano, prevăzând o contribuţie nerambursabilă pentru cazare sau împrumut pentru fiecare nucleu familial din taberele regulamentare, explică "La Repubblica".

Pentru cei care în schimb preferau să se întoarcă în România contribuţia prevăzută urca la 15.000 de euro, într-o tranşă, pentru găsirea unei locuinţe în ţară. Un proiect care a fost elaborat în detaliu şi a fost contrasemnat de fostul primar Letizia Moratti, de prefect şi comisar extraordinar pentru urgenţa romi, Gian Valerio Lombardi şi de responsabilii de la Casa della Carità şi de la Caritas, don Virgilio Colmegna şi don Roberto Davanzo.

Graţie "Planului Maroni" şi finanţărilor sale uriaşe primăvara trecută, în timp util pentru a flutura rezultatul în campania electorală, a fost închisă tabăra de pe via Triboniano, cea mai mare dintre cele locale, locuită de 502 romi, în total 109 familii. Dintre toate aceste persoane, 404 locuiesc astăzi într-o casă "normală". Cu chirii sau împrumuturi pe piaţa privată, în locuinţe sociale puse la dispoziţie de asociaţiile de voluntariat sau de instituţii publice, 87 de familii şi-au încheiat în mod definitiv faza "nomadă" a vieţii lor.

Urmărim familiile în mod constant şi până acum nu au fost probleme, nici cu vecinii nici cu proprietarii caselor. Romii învaţă să trăiască în mod normal în clădirile de locuinţe ale diferitelor cartiere milaneze

"Urmărim familiile în mod constant - explică don Massimo Mapelli de la Casa della Carità - şi până acum nu au fost probleme, nici cu vecinii nici cu proprietarii caselor. Romii învaţă să trăiască în mod normal în clădirile de locuinţe ale diferitelor cartiere milaneze".

În schimb, 48 de familii au obţinut cei 15.000 de euro pentru a se reîntoarce în România, scrie "La Repubblica", care adaugă: "O parte dintre aceştia s-au întors deja la Milano şi locuiesc în noi tabere abuzive a căror evacuare este programată". Aceeaşi cale este urmată pentru evacuarea taberei de pe via Novara, altă tabără istorică, cu containere pentru 55 de familii, jumătate dintre ele inserate deja pe piaţa imobiliară privată şi repatriate.

Consilierul pentru Siguranţă şi Coeziune Socială, Marco Granelli, confirmă: "Imediat ce vor fi disponibile fondurile reziduale ale "Planului Maroni", vom relua intervenţiile pentru a favoriza autonomia locativă".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor