Orly, primul sat de integrare a romilor din Franţa

La aproape opt luni de la crearea primului sat de integrare a romilor din Franţa, Orly, finanţat în principal cu fonduri europene, nu se poate spune că misiunea acestuia este pe deplin îndeplinită, scrie ziarul Le Parisien în ediţia de luni.
(ATTILA KISBENEDEK / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
30.07.2012

La aproape opt luni de la crearea primului sat de integrare a romilor din Franţa, Orly, finanţat în principal cu fonduri europene, nu se poate spune că misiunea acestuia este pe deplin îndeplinită, scrie ziarul Le Parisien în ediţia de luni.

În satul din Orly, din departamentul Val-de-Marne (nordul Franţei), trăiesc 74 de romi. Programul de inserţie a fost finanţat de Uniunea Europeană cu 250.000 de euro. Consiliul general din Val-de-Marne continuă să se confrunte cu numeroase obstacole, în pofida eforturilor făcute de asociaţia 'Habitat et soins', care gestionează nevoile cotidiene ale aşezării.

Maria şi copiii ei fac parte din cei 74 de romi cazaţi aici. Tânăra încă nu şi-a găsit un loc de muncă. Înainte de a ajunge în acest loc, în decembrie trecut, Maria, originară din România, unde făcea cărămizi din chirpici, a fost şi prin Italia, unde a lucrat în agricultură, şi apoi la Paris, unde s-a ocupat cu cerşitul. În vechea tabără improvizată la Orly, în februarie 2010, a avut loc un incendiu în care i-au murit doi copii, de 15 luni şi 3 ani. Acum, Maria speră că va putea găsi ceva de lucru şi copiii ei vor merge la şcoală.

Este adevărat că au un loc decent unde să stea, dar cei 74 de romi trăiesc din vânzarea fierului vechi şi din cerşetorie. Adulţii continuă să fie supuşi regimului tranzitoriu restrictiv de acces pe piaţa muncii aplicat resortisanţilor români. 'În acestă toamnă, vom depune la prefectură şapte dosare complete de solicitare a autorizaţiei de muncă', a precizat Laurence Potte-Bonneville, directoare regională a asociaţiei.

Există probleme în ceea ce priveşte şcolarizarea adolescenţilor, spre deosebire de cei din ciclul primar. Ei au fost trimişi la trei licee diferite în cursul anului, pentru a fi integraţi în clase speciale pentru cei care au frecventat prea puţin şcoala, dar adolescenţii se adaptează mai greu la programul impus.

La opt luni de la instalarea în satul din Orly, adulţii vor putea urma cursuri de limba franceză, la începerea anului şcolar. 'A fost o solicitare expresă din partea lor', a precizat Laurence Potte-Bonneville adăugând că a fost găsit un profesor cu mare dificultate, după ce trei au refuzat oferta în ultimul moment. Acum, satul de integrare a romilor de la Orly nu se poate spune că este o reuşită, dar partenerii vor face un bilanţ peste trei luni şi ei sunt optimişti.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor