Si copiii cresc cu lumina

Exista o multime de cursuri, campanii-programe, educative, derulate prin scoli. Unele dintre ele suna cam asa: "Nu drogurilor", "Violenta ne priveste pe toti", "Cum sa prevenim abandonul scolar". Altele suna chiar mai bine dar tematica este similara.
(Photos.com)
L.M.
25.02.2011

Exista o multime de cursuri, campanii-programe, educative, derulate prin scoli. Unele dintre ele suna cam asa: “Nu drogurilor”, “Violenta ne priveste pe toti”, “Cum sa prevenim abandonul scolar”. Altele suna ceva mai bine. Insa multe dintre ele au in final nu prea multe rezultate: nu par sa miste cu nimic cifrele statistice ale infractionalitatilor sau dependentelor.

De multe ori m-am intrebat ce se poate face, si n-am gasit raspunsul pana azi, cind mi-a fost dat sa particip la un curs, la un altfel de curs. Nu subiectul cursului este important, ci altceva, ceva care ar parea insignifiant, si cu toate acestea facea o diferenta enorma.

Am ajuns mai devreme, iar in sala nu erau decat o eleva de liceu, care fusese lasata sa “pazeasca” sala, si o doamna. Cele doua nu se cunosteau - se putea vedea dupa conversatia tip “spargerea ghetii” dintre ele. Cand am inceput sa le observ, am vazut ca intre ele se crease in scurt timp o atmosfera lejera, in mare parte datorita stilului delicat, cald si direct al doamnei, pe care o credeam profesoara.

O intreba pe fata tot felul de lucrusoare - de unde este, ce ii place sa faca, cum ii place la scoala etc. Avea un fel de a comunica usor si asculta cu atentie tot ce ii raspundea fata, avand mereu pe fata un zambet sincer si o atitudine incurajatoare. Era imposibil sa nu-ti placa si sa nu doresti sa conversezi cu o astfel de persoana. Raspandea lumina, incredere si afectiune. Mai pretios, o facea intr-un mod discret, natural, fiind un interlocuror deosebit de placut.

Mi-am zis ca e minunat sa ai o asemenea profesoara la clasa - cine nu si-ar dori-o? Surpriza a venit atunci cind am aflat ca nu era profesoara. Era project-manager al unei comisii anti-drog si venise in ziua aceea pentru a-si derula programul.

Cu asa o persoana parca mi-as dori si eu sa particip chiar si la ceea ce in mintea mea se asocia automat cu “ineficientele activitati anti -“, nu de alta dar, poti invata de unde nu te astepti.

Dupa ceva timp fata i-a adresat brusc o rugaminte: “Imi puteti da numarul dvs de telefon?” “O, foarte bine, raspunse tanara doamna, poate asa avem un prim voluntar”. “Posibil, dar eu voiam asa, pur si simplu”, a mai spus topita eleva. Fata simtise nevoia sa mai comunice, pur si simplu cu cineva care era interesat de ea, ca fiinta umana.

Toata scena avea loc in sala multimedia a unui liceu. Si atunci am inteles de ce nu merge asa si la ore. Profesorii vin stresati, preocupati si uita sa-i priveasca pe elevi ca pe niste fiinte. Uita sa-i “asculte” cu adevarat si uita “sa le vorbeasca” cu adevarat. Vin si-si impun materia pentru ca si pe ei ii preseaza examenele la care copiii trebuie sa le faca fata, (pentru ca cercul vicios e larg si nu are o singura cauza). Cu toate acestea.... uita esentialul: ca au in fata lor niste fiinte delicate, pe care le poti face puternice si bune daca le dai curaj si bunatate sau pe care poti sa-i transformi in niste ratati daca le spui mereu ca nu e bine ce fac, ca nu te intereseaza ce fac, si ca trebuie doar sa invete pentru examen.

Poate ca asta este o solutie la fenomenul de scadere a mediilor examenelor de bac.

O fi doar din cauza ineficientei sistemului, care era mai bun sau mai rau candva, asa dupa cum au ajuns sa regrete o gramada de oameni? Nimic mai fals. Cauza e simpla si ne macina pe toti, deopotriva: lipsa de suflet si speranta, coruptia, coruptia noastra. Copiii abrutizati nu dau performante. Copiii descurajati, batjocoriti, injurati acasa sau la scoala devin distructivi si auto-distructivi (poate si o cauza imediata a dependentei de droguri).

Exista o sansa sa-si revina, daca in viata lor vor intalni pe cineva sau ceva care le va arata ca au si ei o valoare, undeva sub soare si vor incepe sa creada in ei insisi. Pana nu este prea tarziu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor