Serviciul de informaţii al Estoniei: Rusia ar putea continua să atace masiv Ucraina cu rachete timp de încă 9 luni

Reprezentare artistică a unei rachete hipersonice
Reprezentare artistică a unei rachete hipersonice (Lockheed Martin)

Rusia ar putea fi capabilă să lanseze atacuri masive repetate cu rachete împotriva Ucrainei timp de până la nouă luni, a susţinut şefa Serviciului de informaţii al Estoniei, Margo Grosberg, citată de postul public de televiziune estonian ERR citat de Kiev Independent.

Potrivit lui Margo Grosberg, Rusia mai are încă 830-1.250 de rachete de înaltă precizie din stocul de 2.500 de rachete pe care îl avea înainte de invazia la scara largă. În plus, Rusia a continuat să producă rachete pe toată durata invaziei, în ciuda sancţiunilor internaţionale care interzic exporturile de componente tehnice necesare producţiei.

Şefa Serviciului de informaţii al Estoniei a declarat că, în cele mai optimiste estimări ale serviciilor secrete estoniene, Rusia ar putea continua să atace masiv Ucraina cu rachete timp de încă 3-4 luni. În cele mai pesimiste estimări, atacurile repetate pot continua timp de 6-9 luni.

Rusia lansează atacuri coordonate de rachete pe scară largă, vizând infrastructura critică din Ucraina, începând cu 10 octombrie. Trăgând zeci de rachete odată, Rusia a efectuat mai mult de 10 astfel de atacuri până la sfârşitul lunii ianuarie. Această campanie a ucis zeci de civili şi a afectat grav sistemul energetic al Ucrainei, ceea ce a dus la întreruperi de energie electrică, apă şi încălzire.

În cel mai recent atac masiv împotriva Ucrainei, la 26 ianuarie, Rusia a lansat 55 de rachete de la diverse avioane şi nave staţionate în Marea Neagră, potrivit lui Valerii Zalujnii, comandantul-şef al forţelor armate ucrainene. Apărarea aeriană a Ucrainei a doborât 47 dintre ele, a raportat Zalujnii.

Rusia a recunoscut că infrastructura energetică a Ucrainei se numără printre ţintele sale principale. Conform Convenţiilor de la Geneva, ţintirea infrastructurii publice vitale constituie o crimă de război.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe