Serviciile de informaţii SUA-UK: Ameninţările cibernetice chineze reprezintă o provocare "definitorie pentru o epocă"

Hackerii chinezi au atins un nou nivel de eficacitate prin capacitatea lor de a pătrunde chiar şi în cel mai bine securizate sisteme de apărare din SUA şi Marea Britanie.
(Getty Images)
James Gorrie
25.05.2024

Războaiele privind securitatea cibernetică dintre China comunistă şi Occident fac ravagii, însă puţini sunt cei care realizează ce se întâmplă cu adevărat.

Capacitatea regimului chinez de a lansa atacuri cibernetice de succes împotriva sistemelor de apărare americane şi britanice este mai mare decât a fost vreodată. Noile tactici, tehnici şi protocoale de atac (TTP) dezvoltate de divizia cibernetică a Partidului Comunist Chinez ameninţă integritatea şi funcţionalitatea comunicaţiilor militare, a operaţiunilor şi a altor sisteme critice ale naţiunilor occidentale.

Acesta ar putea fi motivul pentru care Statele Unite şi Marea Britanie vorbesc acum public despre aceste ameninţări critice, avertizând China şi alţi factori de pericol cu care aceasta se coordonează, să înceteze aceste atacuri provocatoare. În acest sens, oficialii americani, britanici şi europeni au avertizat că atacurile cibernetice ale regimului chinez sunt atât coercitive, cât şi destabilizatoare. Ca o indicaţie a cât de serioase sunt aceste ameninţări, Marea Britanie a convocat ambasadorul chinez ca răspuns formal la ameninţările cibernetice crescânde ale regimului la adresa Marii Britanii.

Marea Britanie: Apărarea împotriva atacurilor cibernetice ale Chinei este o "prioritate absolută"

Pentru a sublinia îngrijorarea lor, Anne Keast-Butler, director al Government Communications Headquarters (GCHQ), agenţia de supraveghere de cel mai înalt nivel din Marea Britanie, a declarat, în cadrul unei conferinţe de securitate din oraşul englez Birmingham, că răspunsul la activităţile cibernetice ale Chinei este "o prioritate de top" pentru GCHQ. Aceasta nu este prima dată când guvernul britanic a trebuit să se confrunte cu Beijingul în legătură cu activităţile sale ilegale şi ameninţătoare în spaţiul cibernetic, dar, în ultima vreme, a devenit o problemă mult mai mare.

De fapt, luna trecută, prim-ministrul britanic Rushi Sunak a declarat că hackerii chinezi care lucrează pentru Partidul Comunist Chinez desfăşoară "campanii cibernetice rău intenţionate" împotriva legislatorilor şi a mass-mediei britanice şi că sunt, de asemenea, responsabili pentru un atac informatic asupra sistemului de plăţi al forţelor armate britanice. Premierul a vorbit mai departe despre ameninţările cibernetice, spunând că ţara sa se confruntă cu o "axă de state autoritare precum Rusia, Iran, Coreea de Nord şi China".

Mai mult, autorităţile britanice au acuzat trei bărbaţi de acte de spionaj în Marea Britanie pentru serviciul de informaţii externe din Hong Kong. Bărbaţii sunt acuzaţi că sunt hackeri sponsorizaţi de statul chinez şi că au furat date electorale de la birourile electorale din Marea Britanie, precum şi că au efectuat operaţiuni de supraveghere în Regatul Unit. Beijingul a declarat că acest caz este "o invenţie". Când a fost presat în legătură cu aceste şi alte activităţi cibernetice şi cu ameninţările pe care le reprezintă pentru normele internaţionale şi securitatea Statelor Unite, a Regatului Unit şi a ţărilor europene, Beijingul a negat existenţa unor astfel de ameninţări, respingându-le ca fiind "absurde".

Aceste evenimente au pus tensiuni suplimentare asupra relaţiilor Regatului Unit cu China.

Ameninţarea Volt Typhoon şi nu numai

Aceste acuzaţii oficiale vin după ce Washingtonul s-a confruntat cu Beijingul în urmă cu câteva săptămâni cu privire la atacul său avansat "Volt Typhoon". Acel atac a implicat descoperirea prezenţei îndelungate şi nedetectate a infiltrării chinezeşti în sisteme operaţionale vitale ale SUA într-o varietate de sectoare. S-a stabilit că atacatorii chinezi au pătruns în reţelele a zeci de organizaţii americane de infrastructură critică care controlează energia electrică, apa şi sistemele de comunicaţii civile şi militare prin intermediul unei reţele extinse de servere şi computere compromise.

Directorul FBI, Christopher Wray, susţine că Volt Typhoon ar fi fost folosit pentru a perturba, dacă nu chiar pentru a elimina controlul asupra sistemelor de infrastructură critică menţionate mai sus, precum şi asupra altor active strategice, înainte de lansarea unei campanii militare împotriva Statelor Unite sau a Taiwanului. Din nou, Beijingul a negat orice legătură oficială cu atacul Volt Typhoon.

Hackeri care străpung sistemele de apărare ale SUA

Cu toate acestea, în cadrul conferinţei de securitate de la Birmingham, directorul naţional de securitate cibernetică, Harry Coker, a afirmat că hackerii chinezi încalcă site-urile de apărare ale SUA în spaţiul cibernetic şi vizează interesele americane la o "scară fără precedent". Coker a subliniat gravitatea acestei ameninţări, menţionând că "într-un scenariu de criză sau de conflict, China ar putea folosi capacităţile lor cibernetice pre-poziţionate pentru a face ravagii în infrastructura civilă şi pentru a descuraja acţiunea militară a SUA".

Premierul britanic şi şeful GCHQ au subliniat preocupările lor crescânde cu privire la atacurile cibernetice ale Chinei şi la impactul acestora asupra ordinii globale. Sunak a declarat că următorii ani vor fi "periculoşi şi transformatori", în timp ce Keast-Butler a afirmat că "Rusia şi Iranul reprezintă ameninţări imediate, dar China este provocarea 'care defineşte o epocă'".

Pe măsură ce creşte puterea Chinei, sporesc şi atacurile

Cu toate acestea, Statele Unite, Marea Britanie şi Europa nu sunt singurele ţinte ale hackerilor chinezi. Filipine a înregistrat o creştere de patru ori a atacurilor cibernetice chinezeşti de la an la an, pe măsură ce fricţiunile dintre cele două ţări au crescut. Paralela dintre puterea militară şi influenţa în creştere a regimului chinez în lume şi nivelul tot mai ridicat al atacurilor cibernetice împotriva adversarilor săi nu poate fi trecută cu vederea. Şi nici faptul că Statele Unite şi Marea Britanie simt nevoia să arate public cu degetul spre China.

Atacurile cibernetice au loc de zeci de ani, dar aceasta este o schimbare clară faţă de modul în care erau gestionate în trecut, când erau gestionate la nivel guvernamental. Cu toate acestea, având în vedere capacitatea aparentă a Chinei de a pătrunde chiar şi în cele mai bine păzite sisteme, următorii ani ar putea fi, aşa cum au observat britanicii, "destabilizatori", "transformatori" şi "care definesc o epocă".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor