Senatul italian ridică imunitatea lui Matteo Salvini într-un dosar legat de migranţi

Matteo Salvini (Tiziana Fabi/AFP/Getty Images)
A.P.
13.02.2020

Senatorii italieni au votat miercuri ridicarea imunităţii liderului de dreapta Matteo Salvini, deschizând calea pentru un proces legat de acuzaţiile că a ţinut migranţi pe mare anul trecut.

Decizia oferă magistraţilor din Sicilia posibilitatea de a-l pune sub acuzare pentru decizia de a ţine peste 100 de migranţi blocaţi la bordul unei nave de pază de coastă timp de şase zile în iulie anul trecut, aşteptând ca alte state ale Uniunii Europene să fie de acord să îi primească.

Salvini, care în acel moment deţinea funcţia de ministru de Interne, s-ar putea confrunta cu până la 15 ani de închisoare dacă va fi găsit vinovat la sfârşitul procesului.

Senatul - camera superioară - a votat cu 152-76 pentru înlăturarea protecţiei oferite de funcţia de fost ministru. Coaliţia de guvernământ a Mişcării Cinque Stelle anti-establishment, împreună cu Partidul Democrat, de stânga, şi alte mici grupări centriste şi de stânga au susţinut ridicarea imunităţii lui Salvini.

Aliaţii de opoziţie ai lui Salvini au votat împotrivă, în timp ce propriul partid, Liga Nordului, a boicotat votul.

Salvini nu se confruntă cu niciun risc imediat, dar cazul ar putea dovedi o distragere a atenţiei, deoarece alte investigaţii încep să se strângă împotriva lui Salvini.

La începutul acestei luni, un alt tribunal din Sicilia a recomandat ca Salvini să fie judecat într-un caz separat legat de migranţi care datează din august anul trecut, iar Parlamentul se aştepta să decidă asupra acestui caz în cursul anului.

Pe parcursul celor 14 luni la Ministerul de Interne, Salvini a încercat să împiedice porturile să primească navele care traficau migranţi peste Mediterana şi să ameninţe cu amenzi organizaţiile de caritate care le operează.

În iulie, cu două săptămâni înainte de a renunţa la o coaliţie cu Mişcarea Cinque Stelle, el a refuzat să lase migranţii să debarce de pe vasul de gardă de coastă Gregoretti, ignorând motivele prezentate de grupurile pentru drepturile omului care cereau ca vasul să fie lăsat să andocheze.

Magistraţii din Sicilia cred că a fost un abuz de putere care a reprezentat o răpire. Însă, în conformitate cu legislaţia italiană, foştii miniştri nu pot fi judecaţi pentru acţiunile întreprinse în funcţie decât dacă parlamentul autorizează ancheta.

Ancheta în cazul Gregoretti este asemănătoare cu cea dintr-un alt caz de la începutul anului trecut, când magistraţii au căutat să-l trimită în judecată pe Salvini din cauza deciziei sale de a ţine 150 de migranţi la bordul unei nave de pază de coastă timp de cinci zile în august 2018.

Parlamentul a blocat solicitarea, argumentând că decizia de a ţine migranţii pe mare a fost una colectivă (a implicat şi Mişcarea Cinque Stelle).

Decizia Senatului a venit într-un moment greu pentru Salvini, a cărui popularitate pare să scadă.

Liga rămâne cel mai mare partid al Italiei, cu mai mult de 30% susţinere, potrivit ultimelor sondaje, dar o înfrângere la alegerile regionale cheie de luna trecută a retezat speranţa lui Salvini de a da jos guvernul şi de a reveni la putere.

Partidul său se confruntă, de asemenea, cu două anchete financiare separate pentru o posibilă spălare de bani şi pentru corupţia internaţională din cauza suspiciunilor că a încercat să obţină milioane de euro printr-un acord secret de petrol rusesc - acuzaţii pe care le negă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor