Senatul american a abrogat legea care limita exporturile în SUA din R. Moldova
Senatul american a abrogat joi amendamentul Jackson-Vanik care limita exportul pe piaţa SUA a produselor din R. Moldova şi Rusia, relatează UNIMEDIA.
Preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, a salutat adoptarea proiectului de lege de către Senatul SUA care prevede anularea amendamentului Jackson-Vanik pentru Federaţia Rusă şi Republica Moldova şi este gata să-l semneze.
”Salut faptul că ambele partide au lucrat împreuna în Camera Reprezentanţilor şi Senat la proiectul de lege care prevede abrogarea amendamentului Jackson-Vanik pentru Rusia şi Republica Moldova, fapt care permite extinderea relaţiilor normale comerciale cu ambele ţări. Aştept cu nerăbdare să primesc şi să semnez acest document”, a declarat Barack Obama.
Departamentul de Stat, de asemenea, salută anularea amendamentului Jackson-Vanik pentru Federaţia Rusă şi Republica Moldova, votată joi de către Senat, şi autorizează preşedintele să extindă relaţii normale comerciale cu ambele ţări.
”Noi sprijinim eforturile Republicii Moldova pe calea reformelor şi aspiraţiile sale de integrare în instituţiile europene”, se arată într-un comunicat de presă a Departamentului de Stat al SUA.
Senatul Statelor Unite ale Americii a votat pentru anularea amendamentului Jackson-Vanik cu 92 de voturi pentru şi 4 voturi împotrivă.
La 16 noiembrie, Camera Reprezentanţilor a votat pentru anularea amendamentului pentru Republica Moldova, alături de Rusia.
În iulie, Comisia pentru finanţe a Senatului american a aprobat scoaterea Republicii Moldova de sub incidenţa amendamentului Jackson-Vanik.
Atunci, preşedintele Comisiei pentru finanţe a Senatului, Max Baucus, a declarat că scoaterea R. Moldova de sub incidenţa acestui amendament ar fi trebuit să aibă loc demult, dar a fost amânată din motive de timp.
Moua lege urmează să fie promulgată până la sfârşitul acestui an de către preşedintele Barack Obama.
Amendamentul Jackson-Vanik datează din 1974 şi limitează exportul pe piaţa americană a produselor care provin din fostele state sovietice, notează Jurnal de Chişinău. Acesta interzice un tratament preferenţial în comerţ, oferirea împrumuturilor de stat şi garanţiilor la împrumuturi pentru ţările care încalcă grav sau îngrădesc drepturile cetăţenilor săi de a emigra. Totodată, amendamentul Jackson-Vanik presupune restricţii la efectuarea anumitor tipuri de investiţii, inclusiv cu amplasarea unor tipuri de tehnologii ori schimburi comerciale.
Acest amendament este o moştenire a Uniunii Sovietice şi îşi trage originile din perioada în care SUA au impus aceste restricţii comerciale statului sovietic ca răspuns la politica antisemită din timpul URSS.