Senat: Preşedintele României, mai uşor de suspendat

Preşedintele Traian Băsescu. (Administraţia prezidenţială)
Liviu Şerbănescu
18.06.2012

Proiectul care elimină hotărârile Parlamentului din categoria actelor asupra cărora se poate pronunţa Curtea Constituţională a fost adoptat luni, pe articole, de către Comisia Juridică de la Senat, votul final, în plen, fiind programat pentru marţi.

Astfel, Comisia Juridică a menţinut raportul favorabil acestui proiect, după ce săptămâna trecută deputaţii deciseseră să rediscute proiectului în Comisie.

Liderul grupului PDL Mircea Toader a criticat proiectul, arătând că se urmăreşte atacarea lui Traian Băsescu printr-o eventuală suspendare din funcţia de preşedinte, fără posibilitatea de adresare la Curtea Constituţională, dar şi soluţionarea disputei juridice referitoare la cine este reprezentantul statului în relaţia cu UE, în diverse ocazii.

Prin referendum, cu votul a jumătate plus unu dintre românii care merg la urne

"Nu dorim să existe o dictatură a unui Parlament majoritar", a precizat Mircea Toader.

După ce săptămâna trecută, deputaţii jurişti au făcut mai uşoară procedura de suspendare, senatorii din Comisia Juridică au schimbat luni regulile demiterii preşedintelui. Mai exact, după suspendare, şeful statului poate fi demis printr-un referendum cu votul a jumătate plus unu dintre românii care merg la urne.

Deputatul PSD Florin Iordache, vicepreşedinte al Comisiei juridice, a respins aceste acuzaţii ale lui Mircea Toader, arătând că pe legile emise de către Parlament, Curtea Constituţională trebuie să se exprime, dar hotărârile Parlamentului nu trebuie în niciun caz cenzurate de Curte.

Iordache a reamintit prevederea din Constituţie conform căreia avizul Curţii Constituţional la suspendarea preşedintelui este consultativ şi aşa trebuie să rămână.

"Noi nu considerăm că este nevoie de o a treia Cameră a Parlamentului, iar Hotărârile Parlamentului să fie supuse cenzurii Curţii Constituţionale", a adăugat Iordache.

Camerei Deputaţilor, decizională

Iniţiatorii acestei iniţiative legislative sunt deputatul PNL Cornel Pieptea şi senatorul PSD Georgică Severin.

Amendamentul deputatului PDL Daniel Buda, potrivit căruia Curtea Constituţională trebuie să se pronunţe pe subiectul suspendării preşedintelui României, a fost respins luni de către Comisia juridică, cu 3 voturi pentru, 10 împotrivă şi o abţinere.

Modificarea aprobată în Comisia juridică reprezintă revenirea la forma de dinainte de 2010 a alineatului 1 al articolului 27 din legea Curţii Constituţionale.

În expunerea de motive a propunerii legislative, deputatul PNL Cornel Pieptea şi senatorul PSD Georgică Severin precizează că, prin Legea 177/2010, în sarcina Curţii Constituţionale a fost stabilită şi pronunţarea asupra constituţionalităţii hotărârilor plenului Camerei Deputaţilor, a plenului Senatului şi a hotărârilor plenului celor două Camere reunite.

Iniţiativa adoptată luni de senatorii jurişti va fi votată în plen, iar dacă va fi aprobată va fi transmisă Camerei Deputaţilor, care este decizională în acest caz.


România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor