Semnal de alarmă pentru economie: Importurile şi exporturile Chinei se prăbuşesc

(Fred Dufour/Getty Images)

Exporturile Chinei s-au prăbuşit în decembrie în cel mai rapid ritm din 2020 încoace, în timp ce importurile au încetinit brusc, semnalând riscuri pentru redresarea celei de-a doua mari economii mondiale.

Exporturile s-au contractat cu 9,9% în decembrie, în ritm anual, cel mai mult din februarie 2020, au arătat vineri datele vamale. Exporturile se contractaseră cu 8,7% în noiembrie, relatează Al Jazeera.

Importurile au scăzut cu 7,5%, faţă de un declin de 10,6% în noiembrie.

Economia Chinei încă îşi revine după consecinţele a trei ani de restricţii ultra-stricte "zero-COVID", care au perturbat afacerile şi au ţinut zeci de milioane de consumatori chinezi acasă în timpul unor lungi perioade de pandemie.

În prezent, China se confruntă cu o creştere masivă a numărului de cazuri de COVID-19, după ce luna trecută a început să elimine cea mai mare parte a restricţiilor.

Exporturile au fost unul dintre puţinele puncte luminoase pentru economia chineză în timpul pandemiei, dar s-au deteriorat rapid în ultima parte a anului trecut, deoarece consumatorii de peste hotare au redus cheltuielile ca răspuns la creşterile agresive ale dobânzilor practicate de băncile centrale pentru a domoli inflaţia.

"Perspectivele pentru exporturi rămân slabe, având în vedere combinaţia dintre încetinirea creşterii globale şi reorientarea continuă a consumatorilor de la bunuri către servicii", a declarat Lloyd Chan, economist senior la Oxford Economics.

"În plus, controalele la export ale SUA asupra echipamentelor legate de semiconductori vor fi o piedică esenţială", a adăugat el.

Ministerul Comerţului din China a declarat joi că încetinirea cererii externe şi riscurile tot mai mari de recesiune globală reprezintă cele mai mari presiuni asupra stabilizării comerţului ţării.

Un sondaj oficial privind activitatea fabricilor a arătat că un subindice al noilor comenzi la export a rămas în teritoriu de contracţie timp de 20 de luni consecutive.

Dar ministerul a declarat că provinciile exportatoare majore au raportat o oarecare îmbunătăţire în obţinerea de noi comenzi.

"Orice creştere pe termen scurt este puţin probabilă, având în vedere sentimentul intern slab şi creşterea continuă a numărului de cazuri de COVID", a mai precizat Chan.