Semnal de alarmă pentru economie: Importurile şi exporturile Chinei se prăbuşesc

(Fred Dufour/Getty Images)

Exporturile Chinei s-au prăbuşit în decembrie în cel mai rapid ritm din 2020 încoace, în timp ce importurile au încetinit brusc, semnalând riscuri pentru redresarea celei de-a doua mari economii mondiale.

Exporturile s-au contractat cu 9,9% în decembrie, în ritm anual, cel mai mult din februarie 2020, au arătat vineri datele vamale. Exporturile se contractaseră cu 8,7% în noiembrie, relatează Al Jazeera.

Importurile au scăzut cu 7,5%, faţă de un declin de 10,6% în noiembrie.

Economia Chinei încă îşi revine după consecinţele a trei ani de restricţii ultra-stricte "zero-COVID", care au perturbat afacerile şi au ţinut zeci de milioane de consumatori chinezi acasă în timpul unor lungi perioade de pandemie.

În prezent, China se confruntă cu o creştere masivă a numărului de cazuri de COVID-19, după ce luna trecută a început să elimine cea mai mare parte a restricţiilor.

Exporturile au fost unul dintre puţinele puncte luminoase pentru economia chineză în timpul pandemiei, dar s-au deteriorat rapid în ultima parte a anului trecut, deoarece consumatorii de peste hotare au redus cheltuielile ca răspuns la creşterile agresive ale dobânzilor practicate de băncile centrale pentru a domoli inflaţia.

"Perspectivele pentru exporturi rămân slabe, având în vedere combinaţia dintre încetinirea creşterii globale şi reorientarea continuă a consumatorilor de la bunuri către servicii", a declarat Lloyd Chan, economist senior la Oxford Economics.

"În plus, controalele la export ale SUA asupra echipamentelor legate de semiconductori vor fi o piedică esenţială", a adăugat el.

Ministerul Comerţului din China a declarat joi că încetinirea cererii externe şi riscurile tot mai mari de recesiune globală reprezintă cele mai mari presiuni asupra stabilizării comerţului ţării.

Un sondaj oficial privind activitatea fabricilor a arătat că un subindice al noilor comenzi la export a rămas în teritoriu de contracţie timp de 20 de luni consecutive.

Dar ministerul a declarat că provinciile exportatoare majore au raportat o oarecare îmbunătăţire în obţinerea de noi comenzi.

"Orice creştere pe termen scurt este puţin probabilă, având în vedere sentimentul intern slab şi creşterea continuă a numărului de cazuri de COVID", a mai precizat Chan.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Economie