Şefului Dumei de stat a Rusiei, la Digi24. Valentin Jucan vine cu precizări în cazul "Narîşkin"

După ce a criticat televiziunea Digi24 pentru că l-a invitat în platou pe preşedintele Dumei de stat a Rusiei, în contextul în care înaltul oficial rus este vizat de sancţiuni impuse de UE, Valentin Jucan, membru în cadrul CNA, vine cu câteva precizări despre subiectul "Narîşkin".
Valentin Jucan
Valentin Jucan (Epoch Times România)

"În anul 2014, la invitaţia UNESCO, Narîşkin intră pe teritoriul Uniunii Europene, în Franţa, într-o vizită neaprobată de oficialii francezi. Acest gest provoacă o reacţie promptă din partea Ministerului de Externe francez care solicită parlamentarilor să evite orice întâlnire cu Narîşkin. Singura persoană care rupe acest embargou este Marine Le Pen. În timpul vizitei în Franţa nicio televiziune nu s-a înghesuit să-l intervieveze pe Narîşkin.

Contestarea lui Narîşkin s-a produs inclusiv la nivelul presei franceze care, din maturitate, a înţeles momentul dar şi importanţa ignorării personajului. De fapt s-a conştientizat faptul că (într-un moment sensibil) tentaţia firească a realizării unui act jurnalistic trebuie înfrânată, primând solidaritatea cu poziţia oficială a statului. Despre acest aspect este vorba: responsabilizarea presei în momentele esenţiale ale unui stat cu răspundere geopolitică", a declarat sâmbătă seară Valentin Jucan.

Cu o zi în urmă, membrul CNA declara că "prezenţa televizată a acestei persoane sancţionate la cel mai înalt nivel european este o eroare majoră, o sfidare la adresa parteneriatului pe care România îl are cu UE şi SUA".

Mai mult, Jucan susţine că această apariţie televizată este o continuare a încercărilor (mai generale) de manipulare a opiniei publice din România în privinţa politicilor internaţionale duse de Rusia, politici care au dus tocmai la sancţionarea preşedintelui Dumei de Stat.

"Contextul geopolitic în care ne aflăm reclamă întărirea presei româneşti în privinţa promovării valorilor europene şi a parteneriatelor la care ne-am angajat din credinţă, nu din conjunctură. Este inacceptabil acest demers de presă", a subliniat Valentin Jucan.

Preşedintele Dumei de Stat a Rusiei, Serghei Narîşkin, unul dintre oficialii ruşi consideraţi responsabili pentru agresiunea Moscovei în Ucraina şi sancţionaţi în acest sens de Uniunea Europeană, a venit în vizită la Bucureşti la invitaţia şefului Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, pentru a participa la ceremonia de preluare a preşedinţiei Adunării Parlamentare a Cooperării Economice la Marea Neagră de la Parlamentul României la Legislativul rus.