Şeful statelor majore americane: China dezvoltă o capacitate de luptă pentru a ataca Taiwanul

Gen Mark Milley
Gen Mark Milley (Timothy Hale / Army.mil)

Şeful statelor majore reunite ale armatei americane, generalul Mark Milley, a afirmat într-un interviu acordat la BBC că un atac al Chinei asupra Taiwanului nu este iminent, dar SUA urmăreşte "foarte atent" evoluţia tensiunilor dintre cele două părţi.

China îşi dezvoltă în mod clar capacitatea de a ataca la un moment dat, dar decizia de a face acest lucru ar fi o alegere politică, a adăugat generalul american.

Potrivit sursei citate, China susţine că Taiwanul este o provincie separatistă care trebuie să fie reunificată cu partea continentală, chiar prin forţă dacă este necesar.

China a acuzat SUA că sprijină independenţa Taiwanului şi a promis că va "zdrobi cu hotărâre" orice încercare în acest sens. În acest sens, în ultima vreme, a avut loc o escaladare accentuată între China şi SUA - cel mai puternic aliat al Taiwanului.

China a trimis zeci de avioane de război în zona de apărare aeriană a Taiwanului, iar SUA a trimis nave militare în apele insulei.

În luna mai, preşedintele american Joe Biden a afirmat despre China că "flirtează cu pericolul" prin faptul că îşi pilotează avioanele de război în apropierea Taiwanului. El a promis să protejeze militar insula în cazul în care aceasta va fi atacată.

Beijingul a replicat acuzând SUA că "îşi încalcă promisiunea privind Taiwanul" şi "se amestecă" în afacerile Chinei, adăugând că ţara "nu va ezita să lupte" pentru a împiedica Taiwanul să îşi declare oficial independenţa.

Întrebat dacă, în opinia sa, China va ataca Taiwanul, generalul Milley a declarat:

"Ar putea, ar trebui, ar face, acestea sunt cuvintele cheie acolo. În ceea ce priveşte capacitatea, cred că Beijingul dezvoltă în mod clar o capacitate [de luptă - n.r.]. Preşedintele Xi Jinping a menţionat acest lucru în forumuri publice, a menţionat-o în discursuri, că a provocat APL [Armata Populară de Eliberare a Chinei] să dezvolte capacitatea de a ataca Taiwanul la un moment dat".

Generalul american a adăugat că "şi dacă ar face-o sau nu, este o alegere politică, este o alegere de politică, care se va baza pe modul în care chinezii văd relaţia cost-risc-beneficiu la momentul respectiv."

"Nu există indicii sau avertismente cu privire la ceva iminent în acest moment. Dar, din nou, urmărim situaţia foarte, foarte atent", a adăugat generalul Milley.

Publicaţia menţionată precizează că SUA nu au legături diplomatice oficiale cu Taiwanul, dar îi vând arme acestuia ca parte a Legii privind relaţiile cu Taiwanul, care prevede că SUA trebuie să furnizeze insulei mijloacele de a se apăra.

În acelaşi timp, menţine legături oficiale cu China şi, de asemenea, recunoaşte diplomatic poziţia Chinei potrivit căreia există un singur guvern chinez.

Cu toate acestea, există analişti care sunt de părere că, deşi China a declarat în trecut că ar putea revendica insula prin forţă dacă ar fi necesar, o astfel de acţiune ar fi prea costisitoare şi dezastruoasă - nu numai pentru China, ci şi pentru întreaga lume.