Şeful spionajului din Ucraina: Sistemul de apărare antiaeriană S-500 Prometeu protejează acum podul rusesc de la Kerci

Sisteme S-500 Prometeu (Ilya Pitalev/SPUTNIK/AFP via Getty Images)
Redacţia
13.06.2024

Rusia a mutat unul dintre sistemele sale de apărare antiaeriană S-500, cel mai avansat pe care îl are, în Peninsula Crimeea ocupată, pentru a proteja podul Kerci, a declarat miercuri şeful spionajului ucrainean. Dacă acest lucru este adevărat, ar marca prima dată cunoscută când a fost amplasat şi ar oferi Rusiei capacităţi semnificative de apărare aeriană, în special împotriva rachetelor balistice, scrie The War Zone.

"Ultimele elemente ale S-500 au apărut", în oraşul Kerci, a declarat generalul-locotenent Kirilo Budanov, şeful Direcţiei ucrainene de informaţii pentru apărare, într-un interviu acordat presei ucrainene. "Aceasta va fi, în principiu, o aplicaţie experimentală.... Podul Kerci este întotdeauna folosit şi, atâta timp cât va fi acolo, va fi folosit".

Zona de Război nu a putut verifica în mod independent afirmaţia lui Budanov.

Sistemul, care poartă numele Prometeu, este conceput pentru a oferi apărare împotriva rachetelor balistice şi a altor vectori cu rază lungă de acţiune. Acesta a fost dezvoltat pentru a înlocui în cele din urmă actualul sistem antibalistic A-135 desfăşurat în punctele strategice din jurul Moscovei. De asemenea, este destinat să completeze sistemul de rachete sol-aer (SAM) cu rază lungă de acţiune S-400 Triumf, care a fost ţinta frecventă a atacurilor ucrainene.

În aprilie, ministrul rus al Apărării de la acea vreme, Serghei Şoigu, a declarat că sistemele vor fi lansate pe teren în cursul acestui an, în două versiuni, de apărare antirachetă şi antiaeriană, a relatat agenţia oficială de presă rusă TASS.

Rusia a publicat pentru prima dată o înregistrare video cu o lansare S-500, realizată în timpul unei campanii de testare la Kapustin Yar, lângă Astrahan, în sudul Rusiei, în iulie 2021.

Aceasta ar fi doborât o ţintă test - rachetă balistică - potrivit Ministerului rus al Apărării de la acea vreme.

Experimentul a urmat unui test al sistemului în 2018, în care autorităţile ruse au declarat că a lovit o ţintă aflată la aproape 500 km distanţă. Potrivit unui raport din trecut al mass-mediei ruse de stat RIA Novosti, raza maximă de acţiune a S-500 este de aproximativ 550 km.

De asemenea, oficialii ruşi au declarat anterior că se aşteaptă ca primul S-500 produs în serie să intre în serviciu până în 2025.

S-500 este un sistem mobil care include transportoare-erector-lansatoare 10x10 bazate pe şasiul BAZ-69096.

În timp ce "S-400 oferă deja ruşilor - şi unei liste tot mai mari de clienţi externi - un sistem mobil care poate doborî ţinte aeriene la distanţe mari, S-500 promite să facă acelaşi lucru împotriva ameninţărilor cu rachete balistice".

Acesta este un element important, având în vedere intenţia fermă a Ucrainei de a distruge podul Kerci.

"Nu se pune problema dacă vom lovi sau nu vom lovi", a declarat Budanov în septembrie anul trecut într-un interviu exclusiv. "Facem acest lucru în mod regulat, aşa că îl vom distruge. Este doar o problemă de timp".

Zona Kerci a fost deja atacată de o rachetă balistică cu rază scurtă furnizată de SUA, potrivit Statului Major General ucrainean. Atacul din 30 mai ar fi lovit două feriboturi ruseşti. Aceste nave erau esenţiale pentru transportul trupelor şi materialelor ruseşti care se îndreptau spre liniile de front, în special în timpul întreruperilor traficului pe poduri.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor