Şeful PNL Timiş: Nu excludem din start varianta alegerilor anticipate

Alin Nica (PNL)
Alin Nica (PNL) (Facebook - Alin Nica)

Preşedintele PNL Timiş, Alin Nica, a declarat, la postul B1 TV, că şeful statului nu este obligat să dizolve Parlamentul în cazul în care Parlamentul va respinge şi cea de-a doua propunere pentru funcţia de prim-ministru, generalul Nicolae Ciucă. În plus, Nica a afirmat că PNL nu exclude din start varianta alegerilor anticipate, considerând că actuala configuraţie a Parlamentului nu va fi schimbată în mod „radical”.

„Este o variantă [devansarea discuţiilor privind refacerea coaliţiei în cazul în care Guvernul Ciucă nu trece – n.r.], dar şi varianta alegerilor anticipate să ştiţi că nu o excludem din start. Decât să avem acest circ permanent mai degrabă mergem încă o dată în alegeri şi măcar ştim o treabă (…). Eu nu văd anticipatele să meargă într-o direcţie dramatică în care configuraţia Parlamentului să fie radical schimbată, dar văd o altă chestiune, văd alţi oameni poate în Parlament, alţi oameni în Parlament care ar putea să aibă o altă deschidere şi o altă responsabilitate.

Chiar dacă cade şi a doua propunere de prim-ministru, Preşedintele nu este obligat să dizolve Parlamentul. Dispozitivul permisiv din Constituţie lasă la latitudinea sa posibilitatea de a dizolva Parlamentul sau de a mai încerca o dată. Domnul Preşedinte, în eventualitatea în care propunerea de prim-ministru cade în Parlament, deşi eu cred că are ceva şanse, poate să dea un răgaz mai mare partidelor să stea la masa negocierilor şi, abia când s-a ajuns la un acord, să propună un nou candidat de prim-ministru”, a precizat liderul PNL.

În ceea ce priveşte instalarea unui Guvern minoritar format din PNL şi UDMR, Nica a avut de spus următoarele:

„V-am spus că varianta pe care acum mergem şi care a fost votată în Biroul Executiv a fost să mergem cu guvern minoritar şi cu acel armistiţiu de trei-patru luni. E o variantă de bun simţ, care dă un răgaz ţării, dar şi partidelor să îşi revină, şi după aceea sau chiar şi în acest interval putem să stăm la masa dialogului şi să găsim o soluţie.”

De asemenea, liberalii vor depune până la sfârşitul acestei zile, la Parlament, lista de miniştri şi programul de guvernare.

Reamintim că PNL a decis să meargă în Parlament cu un guvern minoritar, alături de UDRM, în ciuda faptului că însuşi premierul desemnat Nicolae Ciucă a recunoscut că, matematic, nu are şanse să treacă de votul Parlamentului. PSD şi USR au anunţat că nu vor vota guvernul minoritar Ciucă. Mai merită menţionat că premierul Cîţu s-a opus constant flexibilizării mandatului de negociere al lui Nicolae Ciucă, în condiţiile în care şi USR şi PSD ar fi vrut să intre la guvernare. Pe surse, a apărut informaţia că de fapt Cîţu vrea să saboteze orice şansă ca guvernul Ciucă să treacă pentru ca guvernul să nu treacă şi apoi el, liderul partidului, să fie nominalizat premier.

Pentru ca guvernul Ciucă să treacă, are nevoie de 234 de voturi, ceea ce înseamnă că ar trebui să strângă în Parlament circa 60 de voturi de la alte partide decât PNL şi UDMR.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne