Şeful operaţiunilor umanitare ONU: Numărul morţilor în urma cutremurului din Turcia şi Siria ar putea depăşi 50.000

Urmările cutremurului din Turcia, 6 februarie 2023
Urmările cutremurului din Turcia, 6 februarie 2023 (Youtube - captură ecran)

Bilanţul victimelor cutremurului puternic din Turcia şi Siria se va "dubla sau chiar mai mult" faţă de nivelul actual de 28.000 de morţi, a declarat Martin Griffiths, şeful operaţiunilor de ajutorare ale ONU, transmite France 24.

Sosit sâmbătă în oraşul Kahramanmaraş, din sudul Turciei, epicentrul primului cutremur cu magnitudinea de 7,8 - care a răscolit milioane de vieţi în zorii zilei de luni -, Griffiths a spus, într-un interviu acordat sâmbătă pentru Sky News, că în opinia sa, numărul morţilor "este dificil de estimat cu exactitate, deoarece trebuie să ajungem sub dărâmături, dar sunt sigur că se va dubla sau chiar mai mult".

"Nu am început cu adevărat să numărăm persoanele care au murit", a adăugat reprezentantul ONU.

Oficialii şi medicii au declarat că 24.617 persoane au fost ucise în Turcia şi 3.574 în Siria. Totalul confirmat se ridică acum la 28.191.

Zeci de mii de salvatori cercetează cartierele distruse, în ciuda vremii geroase care a amplificat tragedia milioanelor de oameni care au acum nevoie disperată de ajutor.

Organizaţia Naţiunilor Unite a avertizat că cel puţin 870.000 de persoane au nevoie urgentă de mese calde în Turcia şi Siria. Până la 5,3 milioane de persoane ar fi rămas fără adăpost numai în Siria.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a lansat sâmbătă un apel de urgenţă pentru 42,8 milioane de dolari, cu scopul de a face faţă nevoilor imediate în domeniul sănătăţii.

Agenţia turcă pentru dezastre a declarat că peste 32.000 de persoane din cadrul organizaţiilor turceşti lucrează la operaţiunile de căutare şi salvare. De asemenea, există 8.294 de salvatori internaţionali.

"În curând, oamenii de căutare şi salvare vor face loc agenţiilor umanitare a căror sarcină este să se ocupe de numărul extraordinar de mare al celor afectaţi în următoarele luni", a declarat Griffiths într-o înregistrare video postată pe Twitter.