Şeful Naftogaz cere UE să protejeze depozitele de gaze împotriva atacurilor ruseşti

(SAMUEL KUBANI / AFP / Getty Images)
Redacţia
30.04.2024

Directorul general al companiei energetice naţionale din Ucraina a îndemnat ţările UE să ajute la protejarea instalaţiilor sale de depozitare a gazelor naturale împotriva recentelor atacuri ruseşti, astfel încât acestea să poată contribui în continuare la scăderea preţurilor pe întregul continent, relatează The Kyiv Independent.

"Este în interesul UE să protejeze [instalaţiile] de stocare, transport şi producţie, având în vedere că infrastructura de gaze a Ucrainei este 'bine integrată' în sistemul energetic european", a declarat directorul general al grupului Naftogaz, Oleksii Cernîşciov, potrivit Financial Times (FT).

Depozitele de stocare a gazelor din vestul Ucrainei s-au confruntat cu multiple atacuri în ultimele luni, doar instalaţiile supraterane suferind pagube, a precizat Naftogaz. Însă rezervoarele de stocare subterană, unele aflate la o adâncime de până la trei kilometri sub suprafaţă, nu au fost afectate.

"Din punct de vedere tehnologic, suntem cu toţii apţi şi am reuşit să reparăm echipamentele [de suprafaţă avariate] şi ne îndeplinim obligaţiile [faţă de clienţii noştri]" după atacuri, a declarat Cernîşciov.

Trei atacuri asupra instalaţiilor de stocare a gazelor au fost dezvăluite din martie, marcând primele cazuri documentate în care Kremlinul a vizat aceste locaţii.

Stocarea gazului ucrainean s-a dovedit a fi esenţială în consolidarea securităţii energetice a UE anul trecut, oferind naţiunilor europene o alternativă la epuizarea rezervelor lor. În pofida riscurilor reprezentate de invazia la scară largă a Rusiei, instalaţiile de stocare din Ucraina au apărut ca o opţiune viabilă, datorită, în parte, unor stimulente precum tarifele de stocare economice şi scutirile de taxe vamale care facilitează reimportul facil al gazului în UE.

Potrivit lui Cernîşciov, părţile contractante europene rămân interesate să utilizeze facilităţile de stocare în acest an. Compania îşi propune să crească volumul de gaze naturale europene stocate în Ucraina de la 2,5 miliarde de metri cubi anul trecut, la patru miliarde în această iarnă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor