Şeful Mossad în Washington, în timp ce la Viena au loc discuţii pentru a readuce SUA în acordul nuclear iranian

Şeful Mossad-ului Yossi Cohen
Şeful Mossad-ului Yossi Cohen (Olivier Fitoussi / Getty Images)

Potrivit unui raport al televiziunii israeliene, şeful agenţiei israeliene Mossad, Yossi Cohen, s-a deplasat la Washington pentru a avertiza împotriva acordului nuclear iranian, cunoscut sub numele de JCPOA.

Channel 13 din Israel a raportat, miercuri, că Yossi Cohen va efectua călătoria către sfârşitul săptămânii. Cohen are programate întâlniri cu oficiali seniori ai Casei Albe şi ai serviciilor de informaţii americane.

Channel 13 afirmă că Israelul încearcă să aranjeze o întâlnire faţă în faţă între Cohen şi Biden.

Israelul susţine că Iranul ascunde detalii despre programul său nuclear şi a avertizat că va lua măsuri unilaterale dacă Joe Biden va ridica sancţiunile impuse de administraţia Trump asupra Iranului, în cazul în care Washingtonul va reveni în cadrul acordului.

Oficialii israelieni au susţinut că Iranul intenţionează să-şi folosească programul nuclear pentru a produce bombe atomice. Iranul neagă acuzaţiile, însă nu poate oferi o explicaţie clară a motivului pentru care o ţară atât de bogată în resurse energetice convenţionale optează să dezvolte un program nuclear presupus pentru scopuri civile, care generează atât de multe controverse.

În mai 2018, Donald Trump a scos SUA din acordul JCPOA, care nu opreşte definitiv programul nuclear iranian şi nu asigură verificări care să arate că Iranul nu îşi fabrică în secret bomba nucleară, ci doar amână o asemenea evoluţie.

Ştirile despre călătoria lui Cohen survin în timp ce la Viena se poartă discuţii pentru ca SUA să revină în cadrul acordului, măsură care ar tempera evoluţiile din ultimele şase luni din Iran, care a renunţat progresiv să mai respecte limitele impuse de acord asupra procesării uraniului.

Iranul s-a întâlnit marţi cu celelalte state membre ale la JCPOA şi a purtat discuţii indirecte cu SUA prin intermediarii UE. Cele două părţi au convenit să înfiinţeze grupuri de lucru pentru a găsi o modalitate în care acordul să poată reintra în vigoare.

Deşi nu este clar dacă administraţia Biden este cu adevărat dispusă să ridice sancţiunile asupra Iranului şi să revină în cadrul acordului, preşedintele iranian Hassan Rouhani a vorbit pozitiv despre discuţii miercuri. Rouhani a declarat că discuţiile au marcat un „nou capitol” în eforturile de reînviere a JCPOA.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Opinii