Şeful Consiliului European încearcă să o doboare pe Ursula von der Leyen, lidera Comisiei Europene [Politico]

Ursula von der Leyen şi Charles Michel (Getty Images)
Redacţia
04.06.2024

La Bruxelles se vorbeşte despre faptul că preşedintele Consiliului European, Charles Michel, încearcă să o scoată din joc pe rivala sa, Ursula von der Leyen, puternica şefă a Comisiei Europene, potrivit Politico.

Opt diplomaţi, oficiali şi oficiali guvernamentali naţionali ai UE au declarat pentru publicaţia amintită că se tem că Michel vrea să o învingă pe von der Leyen la sfârşitul duelului dintre cele două preşedinţii şi a rivalităţii de ani de zile, încercând să zădărnicească un potenţial al doilea mandat al şefei Comisiei.

„Îi înnebuneşte pe toţi, pentru că jocul său este atât de evident: să o facă pe von der Leyen să se împiedice şi să viseze la propriul său post de conducere”, a declarat un oficial UE.

Oficialul, la fel ca şi alte persoane citate în acest articol, a beneficiat de anonimat pentru a vorbi deschis despre două dintre cele mai cunoscute personalităţi ale UE.

În culise, războiul de putere dintre cei doi funcţionari de rang înalt ai Uniunii Europene s-a desfăşurat în timpul unor întâlniri de prânz anulate şi al unor declaraţii neoficiale făcute în mod strategic de o parte şi de alta. Dinamica tensionată a ieşit la iveală în timpul unei vizite la Ankara în 2021, când Michel a luat singurul scaun disponibil lângă preşedintele turc, lăsând-o pe von der Leyen retrasă pe o canapea din apropiere, în ceea ce a devenit cunoscut sub numele de 'Sofagate'. Ulterior, ea a lansat acuzaţii de sexism în Parlamentul European.

Unii au sugerat că Michel aspiră la rolul de şef al politicii externe a UE, succedându-i lui Josep Borrell, cu care are o relaţie bună. Strategia sa va fi de a-i trage deoparte pe şefii de stat pentru discuţii individuale, în loc să discute despre posturile de conducere împreună cu toată lumea prezentă, care este modul tradiţional în care se fac aceste înţelegeri, au declarat câţiva dintre cei opt diplomaţi şi oficiali.

Pentru a complica şi mai mult lucrurile, Michel prezidează procesul de împărţire a posturilor de conducere care va avea loc după alegerile din UE, inclusiv asupra deciziei liderilor UE care ar putea să o vadă pe von der Leyen numită pentru un al doilea mandat.

„El nu este un candidat. Aşa cum preşedintele a menţionat de mai multe ori, el este şi va fi în întregime concentrat pe munca sa de preşedinte al EUCO şi pe unirea Consiliului European pentru a lua decizii substanţiale", a declarat Ecaterina Casinge, un purtător de cuvânt al preşedintelui Consiliului European.

În ultimele săptămâni, unele ţări europene au devenit din ce în ce mai neliniştite cu privire la agenda reală a lui Michel.

„Multe state membre sunt îngrijorate de faptul că Charles Michel nu va juca un rol constructiv, ci va urmări mai degrabă o agendă de răzbunare personală”, a declarat un diplomat european, surprinzând starea de spirit a multor colegi ai lor.

În timp ce oficialii pregătesc un acord între cei 27 de şefi de stat şi de guvern cu privire la următorii preşedinţi ai Comisiei Europene, ai Consiliului European şi ai Parlamentului European, precum şi cu privire la următorul şef al politicii externe, unii se tem că Michel foloseşte această oportunitate ca pe un moment de răzbunare.

Pe hârtie, von der Leyen, în vârstă de 65 de ani, este candidatul care trebuie învins pentru funcţia de preşedinte al Comisiei Europene.

De la preluarea postului în 2019, reputaţia lui von der Leyen ca manager şef de criză a crescut în timpul pandemiei şi al invaziei la scara largă a Rusiei în Ucraina, în timp ce Michel a fost subiectul unor nemulţumiri, critici şi ridiculizări. Decizia sa capriciosă de a-şi părăsi postul mai devreme pentru a candida la Parlamentul European, înainte de a da rapid înapoi, nu a făcut decât să sporească iritarea în întregul bloc faţă de liberalul belgian.

Nu numai că von der Leyen este în funcţie, dar Partidul Popular European al acesteia este potrivit sondajelor în fruntea competiţiei, ceea ce îi conferă o poziţie solidă pentru a o menţine la putere. De asemenea, este greu de văzut ce alt candidat are şanse să o dea jos de pe tron.

În teorie, deci, jocul evident ar fi ca Michel să facă o înţelegere rapidă cu privire la posturile de conducere, asigurând un al doilea mandat pentru von der Leyen şi punând la punct restul puzzle-ului de conducere.

Cu excepţia cazului în care, bineînţeles, se iau în considerare alte presupuse puncte de pe agenda lui Michel: răzvrătire şi mai multă putere.

„El consideră comparaţia cu von der Leyen ca fiind fundamental falsă şi nedreaptă”, a declarat un alt diplomat UE.

Echipa lui von der Leyen a refuzat să comenteze.

Odată ce mandatul lui Michel se încheie la 1 decembrie, acesta nu mai poate fi reînnoit, iar fostul prim-ministru belgian nu are o strategie evidentă de ieşire. Aşadar, de ce să nu se orienteze către un alt rol prestigios, la nivelul UE?

Iar Michel ar putea avea destui contestatari ai lui von der Leyen pregătiţi să atace în zilele dinaintea alegerilor europene.

La Bruxelles, au existat unele reacţii de respingere a autorităţii lui von der Leyen şi a stilului său de conducere centralizat. Franţa, al cărei preşedinte Emmanuel Macron este una dintre cele mai importante voci din jurul mesei liderilor, a fost timidă în a-şi proclama sprijinul, potenţial pentru a obţine concesii sau ca o oportunitate de a redimensiona structura de vârf. În Parlamentul European, socialiştii şi liberalii, care fac parte din coaliţia PPE a lui von der Leyen, atacă din ce în ce mai mult potenţiala ei cooperare cu liderii şi partidele de dreapta.

Unul dintre diplomaţii UE a declarat că totul se reduce la „eu, eu şi eu” cu Michel.

Dar aceiaşi diplomaţi UE de mai sus, care au spus că Michel vrea să se răzbune, au respins imediat capacitatea acestuia de a obţine un alt post de conducere, considerând-o puţin probabilă.

Michel nu ar avea nicio şansă, au spus ei.

Cu toate acestea, este mai bine să fii în siguranţă decât să-ţi pară rău, susţin aceştia. Prin urmare, presupunerea actuală este că cei 27 de lideri UE îl vor ocoli pe Michel cât mai mult posibil în discuţia privind posturile de conducere atunci când se vor întâlni pentru discuţii mai oficiale la Bruxelles, la 17 iunie şi la 27-28 iunie.

Un alt diplomat UE s-a referit în mod sarcastic la o expresie pe care şeful de cabinet al lui Michel o foloseşte uneori pentru a pune la coşul de gunoi o propunere a ţărilor membre ale UE.

„Nu există niciun apetit în rândul liderilor UE pentru acest scenariu”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor